НАЕР: інвестиції у вітро- та сонцеенергетику у 2011 р. складуть 400 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАЕР: інвестиції у вітро- та сонцеенергетику у 2011 р. складуть 400 млн євро

Енергетика
200
Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання природних ресурсів (НАЕР) прогнозує, що інвестиції в проекти вітро- та солнцеенергетики в 2011 р. складуть 400 млн євро. Про це заявив глава НАЕР Микола Пашкевич на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
"Уже наступного року в ці проекти інвестори вкладуть близько 400 млн євро з тим, аби за 2 роки досягти потужності в 2-2,5 тис. МВт з об'єктів вітру і сонячних парків", - заявив Пашкевич.
Він зазначив, що агентством розглянуто 168 пропозицій із запровадження об'єктів альтернативної енергетики, з них відібрано перші 7 проектів. Серед обраних проектів Пашкевич відзначив проект будівництва двох вітропарків "Мангуш" і "Приазовський" компанії ДТЕК і розробку проекту із будівництва сонячних парків в Криму австрійською компанією Active Solar.
Нагадаємо, 2 жовтня ц.р. перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв заявив, що уряд України планує будівництво в Автономній Республіці Крим сонячних електростанцій загальною потужністю 1 тис. МВт і вітряних електростанцій такою самої сумарної потужності.
У вересні Президент України Віктор Янукович видав указ, яким передбачено започаткування національних проектів, зокрема, проекту "Нова енергія", який передбачає введення альтернативних видів видобутку енергії.
Зазначимо також, що НАЕР розробила програму енергоефективності до 2030 р., яка передбачає доведення в енергобалансі країни частини енергії, виробленої з альтернативних джерел, до 30%.
Нагадаємо, в червні ц.р. заступник голови НАЕР Микола Корінко повідомив, що світовий банк восени може виділити Україні 300 млн дол. на енергозбережні проекти. Раніше повідомлялося, що СБ і НАЕР домовилися про відкриття довгострокової кредитної лінії у розмірі 350 млн дол. Ця сума відповідала цифрі, необхідній для реалізації національного плану дій з енергоефективності. Гарантом позики повинен буде виступити уряд, а розподіляться гроші будуть через "Укрексімбанк".
Зазначимо, на 12-у Міжнародному енергетичному форумі (МЕФ), що відкрився 30 березня 2010 р., міністри енергетики країн-учасниць дійшли висновку, що об'єм необхідних інвестицій в світову енергетику повинен досягти 25 трлн дол. до 2030 р.
18 березня Світовий банк оприлюднив доповідь, в якій говориться, що країнам Східної Європи і Середньої Азії - головним постачальникам енергоносіїв до Західної Європи, - не вдасться уникнути енергетичної кризи, якщо вони не почнуть інвестувати в енергетику. СБ оцінив потребу в таких інвестиціях в 3,3 трлн дол. протягом найближчих 20 років.
За прогнозами експертів СБ, вжиток електроенергії в регіоні зросте на 50% до 2030 р. так, щоб зберегти на нинішньому рівні або підвищити виробництво електроенергії, буде потрібно 1,3 трлн дол. інвестицій для забезпечення регіону нафтою, газом і вугіллям, говориться у доповіді.
Крім того, енергетична інфраструктура регіону вимагає термінового ремонту. Експерти зазначили, що багато країн, наприклад Україна, відчували перебої в забезпеченні електроенергією ще до початку світової фінансової кризи в 2008 р. Інфраструктура вимагає інвестицій в 1,5 трлн дол. протягом 20-25 років, і ще 500 млрд дол. необхідно витратити на системи опалення, говориться у доповіді.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас