Президент Гамбії прагне у королі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Гамбії прагне у королі

Казна та Політика
1688
Племінні вожді невеликої африканської держави Гамбія проводять мітинги по всій країні з метою коронувати нинішнього президента Яйя Джамме. Це може призвести до появи другої після Свазіленда абсолютної монархії на континенті на південь від Сахари.
"Президент зробив великий вклад у розвиток нашої країни, і за це заслужив називатися королем Гамбії. Це єдиний спосіб, яким громадяни можуть висловити нашу вдячність лідерові, який так багато зробив для країни", - заявив глава західного регіону Гамбії Джункунг Камара.
До найважливіших досягнень Яйя Джамме, чий офіційний титул звучить як "Ваше превосходительство президент шейх професор аль-хаджи доктор", записані видатні відкриття у сфері медицини. У 2007 р. президент Гамбії обрадував громадськість заявою про винахід ліків від СНІДу, які він виготовив із трав і бананів.
В 2009 р. адміністрація Яйя Джамме оголосила про намір позбавити країну від чаклунів. В рамках цієї кампанії було заарештовано близько тисячі осіб. Всіх їх примусово лікували, змушуючи приймати препарати галюциногенів, які викликали діарею і нудоту. Через це, за даними організації Amnesty International, двоє заарештованих згодом померли від ураження нирок.
Як і багато правителів південної частини Африки, Джамме прийшов до влади внаслідок безкровного військового перевороту у 1994 р. У 1996 р. він був обраний президентом країни, і відтоді двічі переобирався. В разі, якщо його визнають королем, зникне необхідність у проведенні виборів, які, за словами президента, є причиною багатьох африканських бід.
"Ми всі знаємо про проблеми, які виникають в Африці через вибори; проблеми в Сомалі викликані виборами і в багатьох інших країнах. У сусідній з нами Гвінеї люди з різних племен вбивають один одного через вибори. Але все залежить від вас, як ви вирішите, так ми і зробимо", - заявив Джамме, виступаючи перед своїми прибічниками в столиці Гамбії Банджуле.
Его промова була виголошена в день проведення другого туру президентських виборів у Гвінеї - першого вільного голосування відтоді, як країна в 1958 р. отримала незалежність від Франції. Ці вибори мали відбутися у вересні, але їх неодноразово переносили через зіткнення між прибічниками обох кандидатів. За даними ВВС, більше 1800 гвінейців були змушені залишити свої будинки через пов'язані з виборами міжетнічні сутички.
За Конституцією Гамбія є багатопартійною демократією. Аби позбавити країну від виборів шляхом перетворення її на монархію, необхідна підтримка двох третин населення під час національного референдуму, який влада збирається провести на початку 2011 р. Експерти сумніваються в доцільності зміни Конституції, вважаючи, що цей задум вигадано для задоволення амбіцій.
" Це створення культу особи. Джамме насправді не вчений, не доктор і не професор. Але він жадав отримати ці звання. Коронація Джамме дасть йому новий титул, але в політичному плані не змінить нічого. Джамме вже король, оскільки його президентство нагадує монархію. Він практично одноосібно володіє Гамбією, контролюючи пресу, опозицію, духівництво і скарбницю країни", - коментує ситуацію професор політичних наук Університету Маямі Абдула Зейн.
Тим часом вищі посадові особи схвалили ініціативу зі зміни Конституції. В офіційно переданому президентові повідомленні губернатор регіону North Bank Едвард Секан повідомив, що всі керівники місцевих адміністрацій Гамбії погодилися називати Яйя Джамме королем. За словами Секана, населення країни тужить в очікуванні дня, коли президентові присудять цей титул.
"Конституція - це не Коран і не Біблія. Ми хочемо зробити президента королем і ми маємо право внести до неї всі необхідні для цього зміни", - вторить йому глава регіону Lower River Альхажі Демба Манех.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас