Кому вигідні валютні "страшилки"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому вигідні валютні "страшилки"?

Валюта
11284
На валютному ринку знову ажіотаж. Українці, налякані підвищенням курсу долара, кинулися масово скуповувати валюту . За даними Національного банку, минулого місяця вони придбали близько двох мільярдів доларів готівкою. Це трохи менше, ніж у розпал фінансової кризи два роки тому. Крім того, олії у вогонь підливають друковані видання. Що насправді відбувається з гривнею - з'ясовував Геннадій Вівденко.
Геннадій Вівденко, кореспондент: - Українці скуповують валюту майже як у кризовому жовтні 2008-го. У курсові настрої додає песимізму і преса. На газетних шпальтах та інтернет-сторінках знову з'явилися статті-страшилки.
Нацбанк упустив гривню, українська валюта може обвалитися, долар стрибнув - такі заголовки здатні збурити людей. Фінансовий аналітик Олексій Блінов читає і ці статті, і дані про приплив іноземної валюти. Він стверджує, що незначний дефіцит долара був викликаний деяким зниженням цін на український метал і зупинкою експорту зернових. Скоро очікується достаток валюти, і газетні заголовки його тільки смішать.
Олексій Блінов, фінансовий аналітик: - Я знаю дві страшилки - про 8 сорок не читав, я знаю про 9 і 12. Одна з них певно передвиборна була. У країну буде надходити все новий і новий капітал, передусім борговий, який буде створювати надлишок валюти на ринку. Ми в найближчі 12 місяців не очікуємо девальвації гривні.
У валютних дилерів - робочий полудень. Розпал торгів. Після ослаблення гривні на минулому тижні - ситуація змінюється на протилежну. Зміцнення долара припинилося.
Банкір Лукас Турса відзначає і ще один факт - в Америці включили друкарський верстат - намагаючись розігріти економіку країни.
Лукас Турса, заступник голови правління комерційного банку: - Найбільша новина у світі зараз - рішення центробанку Америки - це подальше стимулювання економіки США і рішення влити екстра ще 600 млрд доларів - це має позначитися на ослабленні курсу долара.
Представник Національного банку щойно повернувся після зустрічі місії Міжнародного валютного фонду з керівництвом НБУ. Те, що відбувається на валютному ринку, він називає незначними коливаннями.
Сергій Круглик, начальник департаменту зв'язків з громадськістю НБУ: - Це прогнозоване коливання - той гнучкий курс, який ми маємо застосовувати зокрема згідно з меморандумом з Міжнародним валютним фондом - застосовується так само, як і інші інструментарії на валютному ринку. Тому ситуація повністю відповідає нинішній та під контролем Національного банку України.
У другій половині дня Центробанк продавав безготівкову валюту зі своїх резервів. Курс долара трохи просів - до 7 гривень 96 копійок. При збереженні таких умов вартість готівкової валюти в обмінниках зростати вже не може.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас