Світовий банк закликає повернутись до золотого стандарту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк закликає повернутись до золотого стандарту

Валюта
1469
Президент Світового банку (СБ) Роберт Зеллік заявив, що необхідно шукати альтернативу системі вільної конвертації валют, що склалася, для чого провідним економікам світу слід розглянути ідею такого реформування валютної системи, яка разом із вільною конвертацією могла би враховувати і деяку прив'язку валют до золота, пише газета Financial Times.
Сучасна валютна система, що отримала назву Ямайська, оскільки найважливіші угоди, які лежать в її основі, були підписані в місті Кінгстон на Ямайці в січні 1976 року, ґрунтується на принципах демонетизації золота і заміни золотодевізного стандарту стандартом спеціальних прав запозичення (special drawing rights, SDR), що емітуються Міжнародним валютним фондом і передбачає, зокрема, встановлення режиму плаваючих валютних курсів.
Сучасну систему також іноді називають Бреттон-Вудс-ІІ, оскільки в 1971 році вона прийшла на зміну встановленій у 1944 році Бреттон-Вудськькій системі, яка встановлювала жорсткий обмінний курс ключової валюти (нею став долар США) до золота, а решти світових валют - до ключової.
"Масштаб змін із 1971 року, поза сумнівом, можна порівняти зі змінами, які сталися в період з 1945 по 1971 рік і призвели до переходу від Бреттон-Вудс-І до Бреттон-Вудс-ІІ, - зазначив Зеллік. - Хоча підручники і називають золото грошима, що вийшли із вжитку, ринки використовують золото, як альтернативний вид валютного активу".
Зеллік закликає до створення системи, яка "мабуть, повинна включати долар, євро, єну, фунт і юань". "У системі також слід передбачити використання золота як міжнародного орієнтиру ринкових очікувань відносно інфляції, дефляції і майбутньої вартості валют", - вважає глава СБ.
Заяви Зелліка відображають посилення незадоволеності світової економічної спільноти існуючою міжнародною валютною системою. Останнім часом найбільші економіки світу сперечаються про витоки і чинники, що посилюють дисбаланси рахунків поточних операцій і деформації на ринках капіталу.
Деякі країни, наприклад, США, звинувачують в цьому владу КНР, яка нібито підтримує курс юаня на штучно заниженому рівні для надання переваг своїм компаніям-експортерам.
Існують, проте, й інші думки. Так, міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле вважає, що рішення Федерального резерву про масштабну купівлю держоблігацій підриває довіру до фінансової політики США і підвищує рівень невизначеності у світовій економіці.
"Немає логіки в тому, коли американці звинувачують Китай в маніпулюванні валютним курсом і потім за допомогою друкарського верстата, який є в їх центрального банку, штучно знижують вартість долара", - сказав Шойбле в інтерв'ю журналу Der Spiegel.
На його думку, рішення американського ЦБ роблять досягнення "розумного балансу між розвиненими країнами, і країнами, що розвиваються, складнішим і підривають довіру до США у сфері фінансової політики".
Шойбле констатував при цьому, що американська модель зростання знаходиться у глибокій кризі. Американці дуже довго жили в кредит, роздули фінансовий сектор і не приділяли належної уваги промисловій базі, вважає він.
У свою чергу США раніше критикували Німеччину за надмірну орієнтованість її економіки на експорт. Шойбле заявив в зв'язку з цим, що зростання німецького експорту спирається на конкурентоспроможність економіки країни, а не на маніпуляції із валютним курсом.
ФРС 3 листопада прийняла рішення додатково викупити довгострокові казначейські зобов'язання на суму $600 млрд до кінця другого кварталу 2011 року.
Хоча останнім часом заклики в тій або іншій формі повернутися до золотого стандарту звучать все частіше, більшість представників відомств і структур, відповідальних за визначення і реалізацію кредитно-грошової політики, а також багато економістів і експерти вважають, що фіксація курсів нацвалюти відносно золота зробить монетарну політику дуже жорсткою, а весь тягар економічних потрясінь знов позначатиметься, в першу чергу, на зростанні економіки і стані ринку праці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас