Росія нездатна відстежити вивезення грошей із країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія нездатна відстежити вивезення грошей із країни

Валюта
507
Вивезення капіталу з країни із використанням кримінальних схем швидко збільшується, розповів в інтерв'ю "Ведомостям" керівник Росфіннагляду Сергій Павленко: у 2008 р. через підроблені вантажні митні декларації (ВМД) з Росії було виведено 8 млрд руб., в 2009 р. - вже 170 млрд руб., за півроку 2010 р. - 124 млрд руб. "Наші колеги із Федеральної митної служби (ФТС) вважають, що це лише одна кримінальна схема з цілого набору", - нарікає Павленко.
Найчастіше при виведенні капіталу використовується наступний механізм, розповідає співробітник ФТС: російська фірма укладає фіктивний зовнішньоторговельний контракт із фірмою, котра працює за кордоном, на постачання товарів, перераховує 100%-у передоплату, а в уповноважений банк представляє для підтвердження підроблену вантажну декларацію. Фактично товари до Росії не приходять. Окрім підроблених ВМД уникнути валютного контролю можна і просто закривши паспорт операції в уповноваженому банку під приводом переходу на обслуговування в інший банк, говорить митник.
У цифри за 2008 р. віриться насилу - дуже маленька цифра, такий результат могли дати один-два місяці, говорить Олег Солнцев з ЦМАКП: можливо, справа в зміні методики або обопленні моніторингу. За даними ЦБ, за минулий рік на фіктивні перекази із цінних паперів, платежі за імпорт неіснуючих товарів і послуг, а також своєчасно не отриману експортну виручку припало $26,3 млрд (789 млрд руб), а в 2008 р. - $39,3 млрд (1,1 трлн руб.).
Щодо того, хто виводить капітал, можливі різні гіпотези, говорить Павленко: "Моя гіпотеза - регіональне чиновництво, саме ця група раніше не володіла технологіями цивілізованого експорту капіталу, а тепер отримала доступ до фінансових потоків, що розширюються". Цю версію вважає сумнівною Наталя Зубаревич із Незалежного інституту соціальних досліджень: загальний обсяг всіх регіональних бюджетів країни - 6 трлн руб, виходить, що за минулий рік регіональні чиновники повинні були вивести з країни близько 3% всіх бюджетних грошей, такого просто не може бути.
Зазвичай виведенням капіталу займається все-таки бізнес, говорить чиновник ФТС, під конкретну схему створюється компанія-одноденка, завдання якої - один раз надати фальшиву декларацію про отримання імпортного постачання, перекласти гроші на потрібний рахунок і самоліквідуватись. Зараз, за оцінкою ФТС, ознаки фірм-одноденок є у 70% учасників зовнішньоекономічної діяльності. У кризу такі схеми стали користуватися великою популярністю, зазначає митник.
Потрібно підсилювати відповідальність за підробку документів, а також надати банкам право при сумніві в законності операцій і достовірності документів або при високому рівні ризику клієнта затримувати виконання платіжних доручень до з'ясування законності і обґрунтованості валютної операції, говорить Павленко. Росфіннагляд пропонує також зменшити термін укдладання митними органами банкам висновків про достовірність ВМД до одного робочого дня, посилити вимоги до реєстрації юросіб. Зараз банк не має права відмовити клієнтові, навіть якщо документи викликають сумнів, говорить заступник голови правління Національного космічного банку Наталя Гусарова: єдине, що банк може, - на декілька днів припинити операцію і повідомити Держфінпослуг, але, якщо реакції не послідує, кошти банк зобов'язаний перерахувати.
Головна причина зростання вивезення капіталу із застосуванням підроблених ВМД - відсутність належної уваги до цієї проблеми з боку держави, упевнена радник із митних питань DLA Piper Марина Лякишева, митники із завданням явно не можуть впоратись. Ефективна боротьба із втечею капіталу і зростанням обсягів фальсифікацій декларації можлива, лише якщо держава позначить цю мету як пріоритетну.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас