"Ъ'": Уряд не ділиться податками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ'": Уряд не ділиться податками

Казна та Політика
767
У жовтні підприємствам повернуто ПДВ на суму 2,49 млрд грн, повідомив у п'ятницю заступник глави Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Лєкарь. Це на 1,3 млрд грн менше, ніж вони отримали у вересні. З початку року платникам відшкодовано 39,37 млрд грн: 18,32 млрд грн - грошима; 16,27 млрд грн - ПДВ-облігаціями, а 4,78 млрд грн - в рахунок зменшення майбутніх податкових зобов'язань.
За словами першого заступника голови ДПАУ, начальника податкової міліції Віктора Шейбута, кожна п'ята гривня, заявлена до повернення, виявилася фіктивною. За десять місяців податківцями припинено незаконне відшкодування ПДВ на суму 9810 млн грн. У прес-службі ДПАУ уточнили розмір суми ПДВ, заявленої до відшкодування на рахунки платників, - 9,48 млрд грн (у жовтні зросла на 360 млн грн).
З них 7,09 млрд грн - залишок заявок без порушення термінів їх перевірок. Таким чином, прострочена заборгованість склала 2,39 млрд грн, зменшившись за жовтень на 500 млн грн. На початку жовтня прем'єр-міністр Микола Азаров повідомляв про зменшення боргу перед підприємствами до 2,9 млрд грн і обіцяв обнулити заборгованість до кінця року. "З початку року досягнуто зменшення залишку невідшкодованих сум ПДВ в 2,7 рази, при тому, що передбачений бюджетний ресурс на повернення податку на 25% менший, ніж у минулому році", - відзначили в прес-службі ДПАУ. У прес-службі Мінфіну від коментарів відмовилися.
Варто зазначити, що закон про держбюджет визначає план повернення податку в 27,47 млрд грн. Це дозволяє податківцям у листопаді-грудні відшкодувати ПДВ ще на 9,16 млрд грн. Тобто ДПАУ може щомісяця формувати реєстр на відшкодування ПДВ по 4,5 млрд грн. Втім, експерти сумніваються, що в умовах невиконання держбюджету за доходами уряд зробить це. За даними Рахункової палати, за дев'ять місяців загальний фонд бюджету виконаний лише на 95,2% від плану і на 68,5% від річного обсягу. "Ситуація невідшкодування ПДВ вигідна державі, тому що уряд має можливість перекривати дефіцит бюджету", - говорить старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський.
Якщо до кінця року середній обсяг відшкодування збережеться на рівні жовтня - 2,5 млрд грн, то Кабміну вдасться обнулити прострочений борг, погасити частину поточних заявок і навіть заощадити для бюджету до 4 млрд грн.
"Ресурси, які не йдуть на відшкодування ПДВ, просто залишаються в бюджеті", - говорить економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован. На думку аналітика Бюро економічних і соціальних досліджень Наталії Лещенко, суми, по яких ще не минув термін відшкодування, протягом двох місяців можуть стати простроченими, тому вибір - відшкодовувати ПДВ або фінансувати держбюджет - уряд зробить після консультацій з Міжнародним валютним фондом.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас