Єврокомісія посилить нагляд над кредитними рейтинговими агентствами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія посилить нагляд над кредитними рейтинговими агентствами

Казна та Політика
183
Єврокомісія (ЄК) вчора почала збір пропозицій громадськості для розгляду питання про додаткове посилення контролю над кредитними рейтинговими агентствами, повідомляє "Сіньхуа".
За повідомленнями ЄК, кредитні рейтингові агентства є важливими учасниками фінансового ринку, які відіграли очевидну роль у борговому кризу в Європі, і ЄС необхідно знову переглянути нещодавно створену систему контролю.
У ЄК вважають, що в даний час фінансові структури та інституційні інвестори занадто залежні від зовнішніх кредитних рейтингів, вони мають власні повні оцінки ризиків, у результаті чого кредитні рейтингові агентства отримують можливість легко розгойдувати ринок, що негативно позначається на підтримці стабільності фінансового ринку і фінансової системи.
Тому необхідно вжити заходів для зменшення цієї надмірної залежності, наприклад, збільшити ступінь доступності інформації про емітентів фінансових продуктів, щоб полегшити інвесторам самостійну оцінку ризиків.
ЄК повідомила, що, на підставі пропозицій громадськості, в наступному році буде вирішено, чи необхідно вживати додаткових заходів, включаючи законодавчі.
Нагадаємо, в квітні ц.р. деякі європейські економісти та політики висловили думку, що рейтинги Standard & Poor's (S & P), Moody's і Fitch часто провокують падіння ринків. Наприклад, міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле заявив, що уроки глобальної кризи треба засвоювати швидше і що ЄС повинен "протиставити діяльності рейтингових агентств власні зусилля". На думку міністра, неприйнятно, коли американські "рейтингові агентства одночасно створюють, продають і оцінюють фінансові продукти".
Один з керівників фракції соціал-демократів у бундестагу Карстен Зілінг зазначив, що "не можна допускати положення, при якому долі цілих держав і в кінцевому підсумку стабільність євро залежать від думки рейтингового агентства". Депутат вважає за необхідне створення європейського рейтингового агентства, яке "діяло б політично незалежно".
На думку президента Інституту світової економіки Денніса Сновера, абсолютно неправильно, що "рейтингові агентства, які також несуть свою частку провини за фінансову кризу, оскільки виставляли токсичним цінним паперам найвищі оцінки, продовжують відігравати таку важливу роль".
Після фінансової кризи Євросоюз прийняв торік новий закон про суворий контроль кредитних рейтингових агентств, який офіційно набере чинності в грудні ц.р.
За матеріалами:
Сіньхуа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас