Набирає чинності постанова про порядок списання безнадійної заборгованості по кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набирає чинності постанова про порядок списання безнадійної заборгованості по кредитах

Кредит&Депозит
1297
З сьогоднішнього дня набирає чинності постанова правління Нацбанку про порядок формування банками резервів по кредитах та нарахованих відсотків по них і списання безнадійної заборгованості.
Згідно з документом, банк має право списати за рахунок сформованого нею резерву кредитну заборгованість за умови її відповідності одночасно за такими критеріями: заборгованість віднесена до категорії "безнадійна" відповідно до положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків, затвердженого постановою правління Національного банку України від 06.07.2000 №279, до дати набрання чинності постанови №424; фінансовий стан позичальника є незадовільним; прострочення платежів становлять понад 90 днів.
Списання банком за рахунок сформованого резерву заборгованості по кредитах пов'язаних з банком осіб, а також заборгованості, що віднесена до категорії "безнадійна" після набрання чинності постанови №424, здійснюється згідно з порядком за умови її відповідності хоча б одній з ознак безнадійної заборгованості, визначених податковим законодавством. При цьому, списання безнадійної заборгованості по кредитах не є підставою для припинення вимог банку до позичальника. Банк повинен вживати заходів щодо відшкодування списаної за рахунок резерву безнадійної заборгованості, в тому числі шляхом проведення претензійно-позовної роботи.
Введення порядку не призведе до збільшення витрат банків та, відповідно, не буде впливати на розмір надходжень до державного бюджету України, оскільки витрати на формування резервів, за рахунок яких списується безнадійна заборгованість по кредитах, вже понесені.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас