Світовий банк: Повернути вкладені в рекапіталізовані банки гроші не вдасться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: Повернути вкладені в рекапіталізовані банки гроші не вдасться

Казна та Політика
514
Рекапіталізація банків - плата держави за подолання кризи. Головне зараз - думати не про повернення вкладених коштів, а про те, щоб не збільшувати держвитрати на ці фінустанови і не накопичувати нові збитки. Таку думку 4 листопада висловили представники Світового банку на засіданні круглого столу "Роль держави у фінансовому секторі: якою їй бути?", який організувала Ліга фінансового розвитку за підтримки "Дзеркала тижня".
"Повернути всі 17 млрд. або ще більше, які будуть введені в ці банки, неможливо, і це не повинно бути метою уряду. Треба зупинити зростання цієї ціни. Це проблема не вкладників - вони отримають свої гроші. Це проблема платників податків, які будуть втрачати гроші через вливання нового капіталу з бюджету", - зазначив координатор діяльності Світового банку у фінансовому та приватному секторі Україні, Білорусі та Молдови Маріус Вісмантас.
За словами експерта, закон № 1617-VI ("Про внесення змін до деяких законів щодо особливостей проведення заходів з фінансового оздоровлення банків") створив нові інструменти, які Нацбанк, а в майбутньому і Фонд гарантування внесків повинні використовувати для вирішення питання проблемних банків. "Я думаю, і до "Надра", і до інших банків, які можуть зіткнутися з проблемами в майбутньому, повинні використовувати ті інструменти, які не вимагають негайної ліквідації або державної рекапіталізації, а дозволяють швидко усунути проблемні банки з ринку. Наприклад, через продаж всього банку або окремих активів та зобов'язань іншим банкам - з найменшою вартістю", - вважає Вісмантас.
Як повідомив представник Світового банку, підставою для входження уряду в капітал приватних банків в принципі може бути або необхідність стабілізації фінансової системи, або відновлення кредитування економіки, або системний вплив неплатоспроможності окремих банків. "Якщо говоримо про сьогоднішній день, ми не бачимо жодної з цих підстав для входження уряду в будь-який інший банк. Це стосується і банку "Надра", і іншого банку, включаючи рекапіталізовані банки. Ми думаємо, головне на сьогодні для уряду - встановити стратегію виходу з банків", - підкреслив Вісмантас.
Оцінюючи ж загалом доцільність проведення рекапіталізації, старший фінансовий спеціаліст представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Анжела Пригожина зазначила, що, незважаючи на неоднозначний поточний стан з рекапіталізованими фінустановами, тактично входження держави в капітал цих банків було виправдано - паніка населення була зупинена і запобігли подальшому відпливу вкладів. Крім того, експерт закликала враховувати і той факт, що даний процес запускався після того, коли два інші варіанти протидії кризовим явищам в банківському секторі - мораторій на дострокове зняття коштів з депозитів і масштабне довгострокове рефінансування банків (яке Пригожина назвала "прихованою рекапіталізацією") - виявилися неефективними.
"Рекапіталізація при існуючому тоді законодавчому полі і нормативній базі була єдиним можливим кроком. Ліквідація і психологічно, і технічно була неможлива... Держава при досить малих витратах стабілізувала ситуацію", - констатувала Пригожина.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас