Metro-Goldwyn-Mayer збанкрутувала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Metro-Goldwyn-Mayer збанкрутувала

Казна та Політика
1026
Вчора одна з найстаріших американських медіа-компаній Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) подала до суду заяву про підготовлене банкрутство. Після проходження судової процедури вона буде поглинена фірмою Spyglass Entertainment, запропонувала кредиторам найбільш привабливий план реорганізації $4 млрд. боргів MGM.
Останні роки MGM зазнавала фінансових труднощів, що посилилися низькими касовими зборами останніх її кінокартин. Гостра нестача грошей змусила компанію заморозити більшість своїх поточних проектів, включаючи зйомку чергового, 23-го за рахунком фільму про агента 007 Джеймса Бонда.
Восени минулого року акціонери MGM оголосили про бажання продати кіногіганта, та ринок прореагував мляво. Пропозиція, що надійшла в квітні 2010 р. від індійського конгломерату Sahara India Pariwar, про поглинання MGM за $2 млрд. і аналогічна заявка від американської медіа-компанії Time Warner про купівлю за $1,5 млрд. не зацікавили власників її боргів, які вирішили реорганізувати компанію.
На зборах, що відбулися 29 жовтня, більшість присутніх кредиторів проголосували за процедуру підготовленого банкрутства, зумівши домовитися про план реорганізації, який зареєстрували разом з поданою до суду заявою. Переважною більшістю голосів Metro-Goldwyn-Mayer було вирішено перетворити на меншу за величиною студію. Контроль над нею і 4,7% акцій будуть передані конкуруючій американській кінокомпанії Spyglass Entertainment, а 95,3% акцій нової MGM після завершення банкрутства будуть розподілені між кредиторами в обмін на заборгованість у розмірі $4 млрд.
План реорганізації схвалив навіть мільярдер Карл Айкан, який виступав за прийняття умов від компанії Lions Gate, яка базується у Ванкувері і яка пропонувала купити MGM за $1,7 млрд. у вигляді акцій та готівки.
"Я задоволений тим, що ми змогли дійти до угоди про план реорганізації MGM. Наявність підготовленого плану дозволила мені проголосувати за нього і дозволити компанії уникнути потенційно дорогого і руйнівного процесу банкрутства", - повідомив Карл Айкан, який володіє приблизно 10% боргу MGM.
Найбільшим лузером в цьому процесі буде консорціум компаній, очолюваний японською Sony, який купив MGM у 2005 р. за $5 млрд. Згідно з поданими до суду документами, Sony зараз володіє 14% акцій MGM, техаський приватний інвестфонд TPG Capital, керований Девідом Бондерманом, має 23%, хедж-фонд Providence Equity Partners - 34%, корпорація Comcast - 21%, і банківська група Credit Suisse - 8%.
Також програють незабезпечені кредитори, найбільшими з яких є компанії NBC Universal, що тримає $34,6 млн. боргових зобов'язань MGM, Showtime Networks з $25,5 млн. і Rainbow Media з $22,9 млн.
Після процедури банкрутства, проходження якої очікується протягом 30 днів, нинішнім акціонерам і незабезпеченим кредиторам дістанеться дуже мало або взагалі нічого. Зате MGM повністю позбудеться боргів і отримає від кінокомпанії Spyglass, крім нових менеджерів, $500 млн. на операційні витрати. Цих грошей має вистачити на відновлення роботи над поточними проектами, а також на нові фільми і телесеріали.
Конгломерат Metro-Goldwyn-Mayer був заснований в 1924 р. американським медіа-магнатом Маркусом Лоу, який організував злиття трьох кінокомпаній - Metro Pictures, Goldwyn Pictures і Louis B. Mayer Pictures. На студіях MGM було знято близько 4 тис. фільмів, у тому числі стрічки "Віднесені вітром" і "Чарівник країни Оз", що стали класикою кінематографу. В її скарбничці понад 200 нагород "Оскар", з них 15 - за кращий фільм. Кінокомпанії належать права на фільми про боксера Роккі, британського агента Джеймса Бонда і мультфільми "Том і Джері". Зараз вона працює над екранізацією повісті Джона Толкієна "Хоббіт, або Туди і назад".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас