Японія допоможе Афганістану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія допоможе Афганістану

Казна та Політика
187
Ці кошти будуть спрямовані на допомогу сільському господарству Афганістану, реконструкцію інфраструктури, відновлення в громадянстві бійців руху "Талібан" і постачання японських інструкторів для навчання афганських офіцерів поліції.
Про підготовку великого розміру допомоги Афганістану офіційний Токіо повідомив рік тому на тлі напруження відносин з США через присутність в Японії американських військових баз. У січні влада країни завершила діючу з 2001 р. місію в Індійському океані з заправці та постачання прісною водою військових кораблів, що входять до міжнародної коаліції на чолі з США в Афганістані. Обґрунтувавши це рішення приведенням міжнародної політики у відповідність з мирними положеннями японської Конституції, уряд пообіцяв допомогти країні іншими методами.
"Ми хочемо активізувати зусилля в Афганістані і будемо працювати протягом п'яти років у різних областях. Це гарний час для надання масивних інвестицій в інфраструктуру і фермерство з метою допомогти стабілізувати обстановку в цій країні", - повідомив вчора агентству Reuters посол Японії в Кабулі Шігеюкі Хірокі.
За його словами, велика частина грошових вливань буде спрямована на зрошувальні проекти в сільському господарстві, збільшення виробництва пшениці і рису, а також удосконалення маркетингової політики для більш вигідного збуту врожаю.
Японія стала головним донором нової програми НАТО з виведення бійців нижньої і середньої ланки руху "Талібан" з участі у громадянському конфлікті і повернення до мирного життя. Говорити про успіхи цієї ініціативи поки не доводиться, але, за словами пана Хірокі, розвиток фермерства та інфраструктури в сільських місцевостях допоможе підвищити мотивацію бойовиків повернутися до участі у відновленні рідних сіл.
З моменту початку громадянської війни в 2001 р. число жертв серед цивільного і військового контингенту неухильно зростає, заважаючи країнам коаліції здійснити плани щодо виведення з країни збройних сил. Щоб допомогти у вирішенні цієї проблеми, Японія буде тренувати поліцейських. Токіо принципово не хоче відправляти спецслужби на територію Афганістану, проте тренувальні бази для афганців Країна висхідного сонця обіцяє розмістити в наступному році в Туреччині.
До того ж Японія планує за п'ять-шість років вирішити проблему перенаселення в центрі країни. Для цього японці запропонували побудувати місто Новий Кабул на північ від столиці, забезпечивши його водопостачанням, електрикою, школами, клініками і проклавши до нього автомагістраль.
Перед анонсуванням цієї масштабної програми Японія надавала Афганістану близько $250 млн. на рік на проекти з сільськогосподарського розвитку, будівництва, роззброєння, ліквідації безграмотності і охорони здоров'я. Головним донором для зруйнованої громадянською війною економіки Афганістану вважаються США, проте процес виділення Штатами грошей на "відновні проекти" експерти постійно критикують за кричущу непрозорість.
В опублікованій минулого тижня доповіді управління спеціального генерального інспектора з реконструкції Афганістану міститься чергова порція скарг на "занадто бідну" звітність, що не дозволяє простежити, на що конкретно було витрачено виділені американською державою гроші.
"Пентагон, держдепартамент і Агентство міжнародного розвитку США не готові назвати точну суму, спрямовану на відновлення і набір персоналу в Афганістані. Розібратися в заплутаному лабіринті державних контрактів важко", - стверджує група аудиторів на чолі з відставним генералом армії США Арнольдом Філдсом.
США, як повідомляється в доповіді, з 2001 р. витратили близько $55 млрд. на відновлення Афганістану, в тому числі $17,7 млрд. було виділено в період з 2007 р. по 2009 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас