Банківському сектору загрожує реструктуризація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківському сектору загрожує реструктуризація

Казна та Політика
544
Банківський сектор НБУ готує постанову, в якій збирається збільшити мінімальний розмір капіталу банків з 120 млн. грн. до 500 млн. грн. У зв'язку з чим банківському сектору загрожує реструктуризація. Коментує для UBR.UA Павло Михайліді, президент Союзу кризових менеджерів України.
"Буде проведена реструктуризація на ринку, відбудуться злиття або поглинання інших структур. Добре це чи погано для ринку? Напевно, добре, з точки зору того, що банків буде не так багато, це перше. Друге, статутний капітал буде хороший" , - вважає президент Союзу.
На думку експерта, мінімальний розмір капіталу в 500 млн. грн. забагато.
"Тут потрібно вивчити ситуацію як у Європі, по-перше. По-друге, на поточній ситуації в економіці країни як це позначиться. Це все-таки "кровоносна система". Відбудеться оптимізація ринку. Дуже багато на ринку структур, які не здатні забезпечити і гарантувати стабільність. Багато банків не витримали кризового спаду і збанкрутували. Багато постраждало людей, підприємств і в т.ч. фонд гарантування вкладів, з якого змушені були виплатити компенсації вкладникам, тобто втрати бюджету", - заявляє Михайліді.
"На ринку повинні бути різні структури, мова не йде про необхідність наявності дрібних банків на ринку, а про те, що все повинно бути продиктовано доцільністю і гарантією функціонування "кровоносної системи". Якщо дрібні банки не забезпечують цієї гарантії стабільності, тоді їх треба якимось чином оптимізувати", - підсумував П.Михайліді.
Нагадаємо, вчора Нацбанк опублікував баланси банків на початок жовтня. Згідно з цими даними, у 71 українського банку (40,3% від загальної кількості) значення регулятивного капіталу нижче 120 млн. грн.
У вересні цього року стало відомо, що НБУ готує ще одну постанову, в якій збирається збільшити мінімальний розмір капіталу з 120 млн. грн. до 500 млн. грн. У такому випадку, акціонерам тільки чверті українських банків не треба буде турбуватися, адже тільки у 43 фінустанов країни капітал відповідає розміру в півмільярда гривень.
Банкіри говорять, що в такий спосіб НБУ хоче скоротити кількість банків. "Збільшуючи норматив розміру капіталу, НБУ хоче скоротити кількість банків. На мою думку, в Україні потрібно мати близько 100 банків, але НБУ, напевно, доведе їх кількість до 50", - припускає голова правління "Індустріалбанку" Леонід Гребінський.
За його словами, збільшення капіталу банку зробить фінустанови більш стійкими, проте регіональні банки такий норматив не потягнуть, хоча теж мають право на життя.
У першу чергу, говорять банкіри, з ринку підуть кептивні банки, створені для обслуговування бізнесу акціонерів. "Час банків, які створювалися на обслуговування виключно бізнесу акціонерів, амбіцій чи хобі проходить. Сьогодні ці банки особливої ролі для країни не відіграють", - відзначає член правління "Промінвестбанку" Владислав Кравець.
За його словами, для дрібних банків зараз буде дуже важлива позиція акціонерів: чи зможуть вони підтримати свої банки, збільшивши капітал, або ж підуть обслуговуватися в чужі фінустанови.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас