Михайло Бідний: Фондовий ринок залежить тільки від кількості грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Михайло Бідний: Фондовий ринок залежить тільки від кількості грошей

813
Альтернативні інвестиції - це реальна можливість як збереження, так і збільшення капіталу в існуючих посткризових умовах, заявляє один з найуспішніших учасників фондового ринку Михайло Бідний.
Різке знецінення активів, яке відбулось восени 2008 року, істотно підірвало довіру інвесторів до традиційних методів ведення бізнесу. І навіть через два роки фінансова ситуація не відновилась і не повернулась на докризовий рівень. Невизначеність поки що зберігається і можливості реального прогнозування подальшої поведінки фондових ринків як і раніше не існує. Саме з цієї причини, вважає Михайло Бідний, інвесторам варто звернути увагу на альтернативні інвестиції.
Альтернативні інвестиції - це не вкладення в альтернативні активи, а експлуатація основних законів ринку, які поки що, слава богу, працюють і будуть працювати, - говорить Михайло Бідний - В альтернативних операціях прибутковість залежить не від ринку, який в даний момент аномальний (як і ціни на ньому), а від об'єктивних законів фінансової системи.
Сьогодні в економічній реальності ціни на активи змінюються лише за рахунок кількості грошової маси, в основному доларової, яку вкачують ФРС та інші центральні банки. Курси валют також показують який Центральний банк більше влив. Тобто якщо знецінюється долар щодо євро або зростає нафта в американських доларах - час робити висновки. А об'єктивної або фундаментальної вартості, яку вчилися вираховувати багато поколінь фінансистів, сьогодні немає, упевнений Михайло Бідний.
Можна впевнено припустити, що ФРС і надалі буде займатися вливаннями сподіваючись, що грошова маса дійде до реального сектора, а згодом і до споживчого попиту, який реанімує економіку. Але не варто ставити на те, що реальна інфляція фінансових активів буде вищою, ніж потенційне погіршення показників реальної економіки або на те, що інфляційний тиск на нафту буде вищим, ніж падіння попиту на неї. Таким чином ринок залежить тільки від одного - від кількості грошей, тобто від "кількісного пом'якшення" (прим.: з англ. Quantitative easing - грошово-кредитна політика держави, що припускає наповнення ринку ліквідністю для стимулювання економіки). Тому, що б не говорили всі світові аналітики, вирішують все зараз саме Центральні Банки. А якщо рішення залежить не від вас, то це означає, що ви граєте за чужими правилами. Отже, і шанси виграти дуже примарні. Тому краще в ці ігри не грати - особливо якщо мова йде не про управління не пенсійними накопиченнями, тобто знеособленим капіталом, а грошима цілком конкретних людей, які, незважаючи на кризу, хочуть бачити реальну прибутковість.
Альтернативні операції - цілий ряд стратегій, які залежать від ціни на базовий актив. Тобто співвідношення цін, як прості (просторові арбітражі), так і більш складні кореляційні моделі, і процентні арбітражі. Сьогоднішній ринок, завдяки своєму аномальному стану, народжує величезні дисбаланси і диспропорції, які на нормальному ринку майже завжди в теорії видсутні. Тому сьогодні ставки робляться на те що, в принципі, очевидно: ціни на один і той же актив повинні бути однаковими, на однорідні активи - наближені в ціні, а маржа з процентних арбітражів з часом повинна скорочуватися. З цими законами не посперечається жоден фінансист. А тимчасове відхилення практики від теорії і є основа бізнесу. Таким чином зараз самий час "відігравати" всі сформовані диспропорції, і чим довше вони будуть зберігатися, тим цікавіше. Тобто ставка на те, що криза довгострокова, а, отже, держави і найбільші учасники ринку будуть і надалі йти на будь-які довгострокові жертви заради порятунку тих, хто їх годує, тим самим нехай і розтягуючи кризу, але, тим не менш, знижуючи її ефект.
"Головним аргументом правильності цієї позиції слугує той факт, що лише за 2009 рік фонд IFAI показав найкращу прибутковість на власний капітал за більш ніж 10 річну історію! У поточному році у фонді очікується прибутковість не менше 30% на капітал фонду, - говорить Михайло Бідний. - Я впевнений, що мінімальна кількість традиційних керівників складе конкуренцію фонду".
Довідка.
Михайло Бідний народився в Москві у 1978 році. У 1999 закінчив Фінансову Академію при Уряді РФ за фахом Міжнародні Економічні Відносини. Також проходив навчання у 2002 році в Швейцарії (де отримав Міжнародний дилерський сертифікат ISMA - International Security Market Association). На головні торговельні майданчики Росії Михайло Бідний вийшов ще у 1996 році (у віці 18 років!), заснувавши свою першу брокерську компанію. А у 1998 році почав роботу на біржах США, займаючись торгівлею спредами на товарних ф'ючерсах.
У 2000 р. заснував Хедж Фонд RAF AM. З 2001 до 2004 року Михайло Анатолійович працював у Центральному апараті Ощадбанку РФ у Москві, де відповідав за управління портфелем Банку на ринках корпоративних і державних облігацій обсягом більше 15 млрд дол. У 2004 знову повернувся до оперативного управління свого Фонду RAF AM. До 2007 року RAF AM став найбільшим оператором ринку облігацій і похідних у Росії. Команда RAF не раз отримувала нагороди Співтовариства Фондового ринку, а в 2007 році отримала премію кращої команди Росії з похідних інструментів.
До 2008 року RAF став одним з непублічних лідерів російського фондового ринку. Обсяг тільки облігаційного портфеля становив 1,5 млрд дол, а денний оборот Фонду досягав 500 млн дол. щоденно. В кінці 2007 року у зв'язку зі зміною керівництва Ощадбанку Росії стався великий конфлікт між клієнтами Фонду, які мали відношення до даної структури.
У результаті цих подій і кризи, що почалася, Михайло Бідний перемістив основний акцент діяльності Фонду на західні ринки, і перейменував Russian Arbitrage Fund (RAF AM) у International Fund оf Alternative Investments (IFAI). 2009 рік став найприбутковішим за всю історію Фонду. У 2010 році до 90% операцій фонду припадає на закордонні біржі.
На даний момент Михайло Анатолійович Бідний проживає за кордоном і займається оперативним управлінням Фонду.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас