Нацбанк імені Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк імені Януковича

Казна та Політика
1106
На думку експертів, такі зміни в законі про НБУ необхідні Банковій перед зміною глави центробанку.
Перший заступник глави комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін заявив про спроби внести чергові зміни до закону "Про Національний банк". За словами депутата, найближчим часом на комітеті буде розглядатися норма, яка дозволяє голові НБУ самостійно визначати, скільки йому потрібно заступників. За відомостями "ЭИ", такі зміни в закон ініційовані адміністрацією президента. Нагадаємо, відповідно до діючої редакції закону про НБУ, у голови центробанку має бути чотири заступники, в тому числі один перший.
Експерти вважають, що дані зміни до закону про НБУ проводяться з метою зміцнення незалежності голови Нацбанку, який повинен підкорятися безпосередньо главі держави. "Завжди заступники голови НБУ були чиїмись креатурами: Шаповалов був близький до Фірташа, Савченко - до Суркісів, Кротюк дружив з Черновецьким. Людиною Діда (Стельмаха) був тільки Василь Пасічник, - говорить власник одного з банків з українським капіталом. - Зараз же в Нацбанку вибудовується вертикально інтегрована структура під офіс президента".
Побудова такої структури, можливо, і правильна з точки зору контролю над процесами в Нацбанку, однак несе при цьому загрозу діяльності головного банку країни. "Розміщення сил і функцій будь-якою людиною може призвести до того, що постраждає сам функціонал Нацбанку, який несе серйозні ризики для стабільності банківської системи, - говорить екс-заступник голови правління НБУ Сергій Яременко .- Виникає питання: хто буде визначати кваліфікацію цих заступників і їхні завантаження? Якщо глава НБУ буде ще й повноваження визначати, то Нацбанк перетвориться на якесь приватне підприємство, а цього допускати не можна".
При цьому опитані експерти впевнені, що такі зміни в законі про НБУ можуть робитися тільки з однією метою - усунути Володимира Стельмаха з посади голови центробанку. Серед потенційних претендентів на це місце називаються три прізвища - прем'єр-міністра Миколи Азарова, голови ради НБУ Петра Порошенка і першого заступника голови НБУ Сергія Арбузова.
Микола Янович може бути направлений у Нацбанк тільки у випадку гострої кризи - якщо президент вирішить пожертвувати главою уряду для збереження власного рейтингу. Петро Порошенко швидше компромісна фігура, людина з досвідом роботи на високих державних постах. "Проте я вважаю, що найбільш ймовірною кандидатурою наступника Стельмаха є Сергій Арбузов, який близький до родини президента", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Втім, якщо така ротація і відбудеться, то тільки після завершення візиту в Україну місії Міжнародного валютного фонду, яка раніше наполягала на посиленні незалежності НБУ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас