Експерт: Без кредиту МВФ Україну чекає дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Без кредиту МВФ Україну чекає дефолт

Казна та Політика
2890
Позики міжнародного валютного фонду дають можливість Україні утримувати курс долара і балансувати економіку. Але паралельно Україна нарощує борги, які нічим покривати. Порочне боргове коло замикається...
"Поки МВФ буде давати нам кредити, курс долара буде триматися. Ситуація така, що вже зараз є дисбаланс цін в Україні і в світі. Зараз на долар в Україні можна купити товарів менше, ніж у тих же США чи Європі, в тому самому Єгипті, врешті-решт. Не за рахунок податків, а за рахунок ножиць цін. Буде чергове розчарування, черговий виток гіперінфляції. Вже не раз провідні аналітики говорили, що, може, краще було б визнати технічний дефолт, як було в 1998 році в Росії. Провідні банки Україні досі не віддають депозити і не відновилися, державні банки теж лежать, тобто це вже внутрішній дефолт. Банки з першої десятки не віддають людям депозити вже два роки, тим самим порушуючи законодавство. Зараз ще якось за рахунок МВФ, ми ще може тримати курс і платити за вічними своїми боргами, нарощуючи свою боргову масу", - пояснює експерт Олексій Лупоносов, керівник проекту Український Банківський портал.
На думку експерта, напевно, було б краще один раз сказати стоп, оголосити про свій технічний дефолт і це б закінчилося.
"Не відкладали б ми свій цей кінець до нескінченності. Тобто рано чи пізно, прийде кінець, і все протверезіють і зрозуміють, що є величезний борг, який треба платити або реструктуризувати його якось. Це буде велике потрясіння, тому що, якби ми оголосили дефолт два роки тому, коли все це тільки почалося. У людей ще були якісь заощадження на руках, ще люди були після відносної ери ситості і стабільності, у них були якісь заощадження, дефолт можна було б пережити. Через місяці два-три ми б знову пішли в зростання. А зараз ми лише накопичуємо борги, ні до чого доброго це не веде", - вважає О.Лупоносов.
"Є велика кількість накопичених боргів, які треба буде віддавати. Тобто відбудеться найбільший дефолт, так би, можна було б відбутися малою кров'ю. Мало того, що у нас курс зросте, ми ще всьому світу винні. Дефолт зараз відкладається, поки нам дають кредити. Я не бачу на сьогоднішній день в Україні можливості наростити ВВП так, щоб покрити ті борги, які вже є. У нас немає "Силіконової долини" або розвитку високих технологій, навіть поїзди й ті у корейців будемо купувати до 2012 році і знову в борг", - резюмував Лупоносов.
Нагадаємо, 3 листопада в Україну прибула місія МВФ для підбиття підсумків першого етапу співпраці і обговорення виділення наступного траншу.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас