Уряд виключив ТЕС і обленерго з переліку стратегічних підприємств — Finance.ua

Уряд виключив ТЕС і обленерго з переліку стратегічних підприємств

Енергетика
290
Уряд України переглянув критерії віднесення об'єктів державної власності до таких, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, фактично виключивши з них теплові енергогенеруючі та обласні енергопостачальні (обленерго) компанії, полегшивши тим самим їх приватизацію.
Згідно з постановою Кабінету міністрів № 999 від 3 листопада, оприлюдненою у четвер, тепер до стратегічних належать підприємства ПЕК, частка продукції яких за основним видом діяльності на загальнодержавному ринку товару перевищує 20%, тоді як раніше до стратегічних належали всі підприємства об'єднаної енергосистеми.
В даний час жодна з теплових енергогенеруючих компаній та обленерго не займає більше 20% ринку.
Нова реакція критеріїв відносить до стратегічних об'єктів в ПЕК диспетчерське управління об'єднаною енергосистемою, магістральні й міждержавні електромережі, атомні, гідроакумулюючі й гідроелекростанції (крім малих ГЕС), а також державне підприємство "Енергоринок".
Уряд також знизив вимоги до віднесення до стратегічних підприємств, що забезпечують функціонування інфраструктури або здійснюють видобуток і переробку корисних копалин загальнодержавного значення: якщо раніше частка їхньої продукції на ринку певного товару мусила перевищувати 15%, то тепер - 20%.
Крім того, з переліку критеріїв виключені підприємства, пов'язані із забезпеченням оборони і безпеки держави, зокрема підприємства оборонно-промислового комплексу, проте до нього внесено два нові пункти. По-перше, підприємства авіаційної і ракетно-космічної промисловості, по-друге, підприємства, контроль за діяльністю яких з боку держави гарантує захист громадян від наслідків неконтрольованого виготовлення, використання або реалізації небезпечної продукції, послуг або небезпечних виробництв.
Уряд доручив Мінекономіки в місячний термін затвердити порядок подання та розгляду з формування переліку стратегічних об'єктів, а міністерствам та іншим центральним органам влади - у двомісячний термін подати пропозиції по кожному об'єкту з обґрунтуванням для прийняття Кабінетом міністрів відповідного рішення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас