"Ъ": Податковий кодекс обговорюватимуть ще тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Податковий кодекс обговорюватимуть ще тиждень

Казна та Політика
896
Вчора, всього за півтори години, члени комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики розглянули поправки до проекту Податкового кодексу. За словами голови комітету Віталія Хомутинника (Партія регіонів), депутати змогли доопрацювати 12 розділів документа, що стосуються адміністрування акцизного збору, податку на транспортні засоби та екологічного податку, рентних платежів та місцевих податків і зборів. Всього до комітету надійшло 4,5 тис. поправок від 136 депутатів.
"Це більше, ніж ми очікували. Ми розраховували на 2 тис. поправок. Тоді б ми встигли завтра (4 листопада .- ред.) розглянути документ у другому читанні", - зазначив пан Хомутинник. Решту основних 7 розділів - з податку на прибуток і ПДВ, спеціального податкового режиму і загальний принцип адміністрування - буде доопрацьовано протягом тижня, пообіцяв глава комітету: "Друге читання почнемо 16 листопада з ранку. Думаю, до 18 листопада зможемо пройти весь кодекс".
У спірних розділах вже з'явилось кілька узгоджених з урядом і бізнесом норм. Так, податкові декларації будуть прийматися тільки в автоматичному режимі, щоб виключити їх неприйняття, як це відбувається зараз. За словами президента Союзу податкових консультантів Леоніда Рубаненка, введення відповідальності податківців за неприйняття декларацій є заслугою бізнес-асоціацій. Також в розділі про ПДВ будуть прописані механізми автоматичного відшкодування ПДВ, пообіцяв пан Хомутинник. А щодо ставки податку на прибуток і спрощеної системи оподаткування з МВФ ще буде йти дискусія.
Члени комітету затвердили поправки, що передбачають прийом зіпсованих або невикористаних марок акцизного збору Державної податкової адміністрацією, а суми сплаченого збору податківці повинні компенсувати або зараховувати в рахунок майбутніх періодів. Підвищення екологічного збору буде здійснюватися протягом трьох років. Податок на транспортні засоби був замінений збором за реєстрацію. На вимогу фракції Компартії введення цього податку для рухомих об'єктів розкоші (літаки, гелікоптери, яхти) було перенесено із 2014-го на 2011 рік.
За словами представника Асоціації міст України Юрія Ганущака, у разі заміни податку на транспортні засоби, який сплачувався раз на рік, збором, який буде адмініструватися одноразово, місцеві бюджети втратять приблизно 1,5 млрд грн. "Якщо скасовувати його, то необхідно підняти збір з пістолетів на заправках як компенсацію", - додав пан Ганущак. А депутат Катерина Ващук (блок Литвина) впевнена, що підвищення податкового тиску відразу ж ляже на плечі споживачів.
Відзначимо, що пропозиції депутатів щодо підвищення рентних платежів за видобуток нафти, а також оподаткування несільськогосподарських земель, що використовуються під майданчики для гольфу і тенісу, або ділянок, які протягом кількох років не оброблялися, все ще обговорюються. У той же час комітет затвердив перенесення термінів введення податку на доходи від депозитів на 2015 рік, а податку на нерухомість - на 2012 рік, змінивши механізми його стягнення. За словами пана Хомутинника, у наступному році має бути сформований реєстр нерухомості, і саме Державна податкова адміністрація повинна буде вираховувати податкові зобов'язання платників, а не навпаки. Крім того, пані Ващук попросила збільшити поріг оподаткування нерухомості в селі з 200 кв. м до 300 кв. м або обкладати податком житлову площу.
На думку депутата Ксенії Ляпіної ("НУ-НС"), така неузгодженість свідчить про те, що проект Податкового кодексу ще концептуально не готовий. "Зміни вносяться, але введення в дію тих пропозицій, на які немає відповідей, переноситься на інший термін. Тобто, по суті, глобально нічого не змінюється: десь ставку трохи змінили, комусь пільгу дали. Це все можна було зробити і шляхом внесення змін до спеціальних податкових законів, як це робилося щороку ", - говорить Ляпіна, додаючи, що "НУ-НС" вже ініціює проект постанови про визнання результатів голосування в першому читанні недійсними.
Примітно, що і у фракції Партії регіонів не всі згодні прийняти Податковий кодекс. Анатолій Кінах вважає, що оскільки документ не готовий, логічно відкласти його розгляд. "З таким системним законом, як Податковий кодекс, не можна бавитись. Він повинен бути підготовлений максимально якісно, ретельно і прозоро, а це вимагає часу", - говорить пан Кінах. На думку президента Союзу податкових консультантів, уряд налаштований на прийняття документа до кінця року, оскільки на цьому наполягає МВФ. Нагадаємо, що в меморандумі з фондом Кабмін взяв на себе зобов'язання провести податкові реформи. "МВФ вимагає прийняти закон, а як він буде виконуватися, їх не цікавить. Хоча проблема якраз у тому, що у нас закони не виконуються", - резюмував пан Рубаненко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас