Україна витратить на Антарктиду 18-19 млн грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна витратить на Антарктиду 18-19 млн грн.

Казна та Політика
1200
Кабінет міністрів України затвердив Державну цільову науково-технічну програму проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки.
Як повідомляє прес-служба Державного комітету України з питань науки, інновацій та інформатизації (Держкомінформнауки), про це заявив голова комітету Володимир Семиноженко на прес-конференції в Києві в середу.
"Антарктичний континент розглядається провідними державами як стратегічний сировинний резерв людства. За оцінками... запаси нафти в Антарктиці становлять понад 100 млрд т, а запаси газу - близько 15 трлн куб м. Також цей світовий держрезерв має в своєму розпорядженні великі запаси золота й інших корисних копалин. Потенційна можливість щорічного вилову тільки криля у водах Антарктики, без шкоди для відтворення популяцій, може бути на рівні 700 млн т на рік. Згідно з оцінками експертів, в Антарктиці зосереджено 80% запасів всієї прісної води у світі", - сказав Держкомінформнауки.
Він також повідомив, що на проведення наукових досліджень в Антарктиці буде виділено близько 18-19 млн грн. і нагадав, що Україна є однією з 28 країн світу, що мають право вето щодо будь-яких дій інших держав в Антарктиці.
"Зараз всі країни реанімують свої станції. Багато країн, які не є антарктичними, звертаються до України з проханням укласти договори про співпрацю. Участь української станції "Академік Вернадський" в дослідженні Антарктики є дуже важливою з точки зору майбутніх геостратегічних інтересів України. Через покоління ці інтереси активізуються - це вже точно, але і в наш час ми будемо свідками дуже важливих результатів роботи в Антарктиці", - підкреслив В.Семиноженко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас