"Ъ": Митниця оцінить швидкість стуку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Митниця оцінить швидкість стуку

Казна та Політика
772
Учора голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський заявив, що в рамках змін до Митного кодексу має намір ініціювати введення матеріальної винагороди за надання та виявлення фактів товарної контрабанди. Громадяни, які володіють інформацією про проходження контрабандних потоків в певному пропускному пункті, зможуть повідомити про це і отримати 25% від вартості товару після його реалізації. Ця практика буде поширюватися і на самих митників. За словами Бродського, така норма діє в країнах ЄС.
Заступник голови Держмитниці Сергій Семка говорить, що практика винагород за надання інформації працює і в США, а розмір виплати залежить від обсягів виявленої митником контрабанди. "За досягнення з виявлення епізодів контрабанди наркотиків, як правило, виплачується значна фінансова винагорода", - зазначив він.
Семка додав, що прийняття цієї норми може стимулювати працівників митниці виявляти факти контрабанди, оскільки зараз в рамках обмеженого бюджетного фінансування відомство не має можливості заохочувати своїх співробітників. За даними Держмитниці, за дев'ять місяців цього року було порушено 312 кримінальних справ про контрабанду на суму 633 500 000 грн, з яких товарна контрабанда склала більше 570 млн грн (вартість предметів контрабанди, за якими були порушені кримінальні справи в 2009 році, - 212 , 3 млн грн).
Незважаючи на дієвість системи заохочень за допомогу у виявленні контрабанди в європейських країнах, експерти та експортери сумніваються, що така практика приживеться в Україні. "Нам це не дуже близько. Після сталінського режиму вважається, що 'стукати', м'яко кажучи, недобре", - зазначає митний брокер Борис Магаричьов.
"У нашій компанії так робити не будуть, - погоджується директор компанії AGT plus (імпортер меблів) Максим Рогожин .- Ми проти контрабанди і знаємо про такі факти, але це не наші методи". У той же час він вважає, що факти інформування будуть, але поодинокі, і в основному дана практика буде застосовуватися посадовими особами Держмитниці. "А взагалі, це не спосіб боротьби з контрабандою. Якщо у митників не буде волі боротися із контрабандою, то нічого і не відбудеться", - резюмує Рогожин.
Один із найбільших імпортерів на ринку морепродуктів впевнений, що реалізувати пропозицію Держкомпідприємництва на практиці буде проблематично через можливі наслідків такого інформування, зокрема тиску з боку порушників. Крім того, звичайні громадяни не в змозі виявити контрабанду, зазначає один з імпортерів побутової техніки. "Що значить: дізнатися про можливе ввезення контрабанди і відразу про це повідомити? - Дивується він .- Не так просто з'ясувати такий факт, потрібно самому брати участь у схемі. Багато контрабандних потоків зараз перекрито, а ті, що залишилися, "кришують" такі серйозні люди, що ніхто з митників не захоче зв'язуватися ".
Крім того, експерти побоюються, що після введення даної норми митники навіть найпростіше порушення митних правил будуть розглядати як контрабанду, щоб отримати фінансове заохочення. "Головне, щоб це не перетворилося для них на бізнес, - каже Борис Магаричьов .- Тому в законодавстві має бути чітке розмежування: де контрабанда, а де порушення митних правил".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас