США можуть знову включити друкарський верстат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США можуть знову включити друкарський верстат

Валюта
869
Глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке може розпорядитися запустити друкарський верстат, щоб оживити паралізовану кон'юнктуру, пише InoPressa.ru з посиланням на діловий журнал Manager-Magazin.
Зазвичай, нагадує видання, Центральний банк використовує в якості регулятора відсоткову ставку, але ФРС знижувати її вже нікуди - вона і так знаходиться на рівні трохи вище 0%. При цьому на тлі гігантського нагромадження боргів і політичного опору в Конгресі мало що вдається зробити для підвищення економічної активності.
Ринки, вказує журнал, впевнені, що в результаті свого засідання 3 листопада, через день після виборів до Конгресу, ФРС знову включить друкарський верстат. На ці гроші вона буде купувати довгострокові державні цінні папери, щоб натиснути на пов'язану з ними відсоткову ставку.
Зниження рівня відсоткової ставки було покликане схилити американців до покупки нерухомості або автомобілів. У березні, йдеться далі в статті, ФРС вже вдавалася до подібної тактики, закупивши державні облігації на суму в 1,7 трлн доларів. Зараз експерти вважають, що буде надруковано від 0,5 до 2 трлн доларів.
"ФРС пливе в незнайомих водах, - цитує видання Рендола Форсайта з американського фінансового журналу Barron. - Центральний банк проводить безприкладний фінансово-політичний експеримент, не володіючи коштами, щоб передбачити його наслідки або ефективність".
У США наростає скептицизм щодо фінансової політики ФРС. І так, нагадує видання, відсотки за іпотечними кредитами опустилися нижче нижчого, а провислий ринок нерухомості відновлюватися ніяк не хоче. Підприємства навряд чи ще потребують дешеві кредити, оскільки і без того сидять на мішках з грошима. Незважаючи на низькі відсотки за споживчими кредитами бажання здійснювати покупки в американців, схоже, пропало; вони зігнулися під горами боргів, що скупчилися в протягом десятиліть.
Багато експертів побоюються, йдеться далі в статті, що нова ера дешевих грошей готує ґрунт для наступної бульбашки - і кризи. Адже і ФРС коли-небудь доведеться позбавлятися від придбаних держоблігацій, що теж може похитнути ринки. Крім того, дешеві гроші можуть знову затягти на фінансовий ринок азартних гравців. "З відомими наслідками", - зауважує видання.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас