Росія поки не прагне ні вступати до ЄС, ні бути його асоційованим членом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія поки не прагне ні вступати до ЄС, ні бути його асоційованим членом

175
Росія не розглядає для себе можливості вступу до Євросоюзу в найближчій перспективі, заявив постпред РФ при ЄС Володимир Чижов.
"Росія не з тих країн, які прагнуть в осяжному майбутньому вступити до ЄС як повноправний член або навіть асоційований член", - сказав В.Чижов.
Як підкреслив дипломат, Росія "виступає за рівноправне, багатопланове і взаємовигідне партнерство з Євросоюзом, і в цьому ключі ми працюємо над новою базовою угодою" з ЄС.
При цьому В.Чижов зазначив, що стратегічне партнерство з Євросоюзом "не означає, що у відносинах РФ і ЄС немає проблем".
"Вони виникають, і, не буду приховувати, це одна з причин того, що я перебуваю сьогодні у Москві", - заявив постпред Росії при Євросоюзі.
Як зазначив В.Чижов, "жоден з тих, хто має справу з Євросоюзом - запитайте американців, китайців, японців і навіть географічно близьких Норвегію та Швейцарію, - не скаже, що з Євросоюзом мати справу легко". "Цю точку зору можу підтримати і я", - додав він.
В.Чижов визначив два блоки проблем у відносинах Росії і ЄС. Перший блок, за його словами, пов'язаний з тим, що в глобалізованому світі "Росія і ЄС будуть все більше конкурувати на ринках третіх країн і на ринках один одного". "Це природно, це ніхто не драматизує", - підкреслив дипломат.
Другий блок проблем, за його словами, пов'язаний з "вибуховим розширенням ЄС та його внутрішньої еволюції, яка втілилася в Лісабонському договорі".
"Ця проблема в чомусь обмежила Євросоюз як партнера для інших країн, оскільки значну частину часу керівництво ЄС витрачає на утрясання внутрішніх сюжетів, у нього менше часу і сил залишається на зовнішні справи", - сказав В.Чижов.
Він додав, що розширення Євросоюзу було неоднозначним з економічної точки зору, оскільки до нього увійшли держави "з рівнем економічного розвитку, що поступається середньоєесівському".
"Що стосується Росії, то досить скромна надбавка у результаті розширення ЄС до економічного потенціалу 15-ти країн, з яких Євросоюз складався до 2004 року, означала для нас збільшення більш ніж на 50% частки Росії у торгівлі з Євросоюзом. Це теж було пов'язане з проблемами як економічними (квоти тощо), так і неекономічними. Досить нагадати про проблему прав російськомовної меншини в нових країнах-членах Євросоюзу", - заявив В. Чижов.
Тим не менш, за його оцінкою, "до цього часу можна з повною впевненістю говорити, що відносини Росії і ЄС - це відносини стратегічного партнерства".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас