Європа готує оцінку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа готує оцінку

Казна та Політика
444
Депутата Європарламенту Павла Коваля непокоїть зміна закону незадовго до виборів. Наприкінці поточного тижня очікується підсумкова оцінка українських виборів до місцевих органів влади Європарламентом, Радою Європи, ОБСЄ, а також Міжнародною парламентською асамблеєю країн СНД. Вона стане результатом детального аналізу всіх етапів виборчого процесу.
Уже наступного дня після виборів представники міжнародних організацій, що спостерігали за виборами, поділилися враженнями. "День виборів пройшов у спокійній атмосфері, загальні враження спостерігачів позитивні", - сказав депутат Європарламенту Павло Коваль. В той же час він звернув увагу на внесення змін до виборчого законодавства перед самими виборами, подібно до того як це було зроблено під час президентської кампанії в Україні. "Вже вдруге виборче законодавство змінюється перед виборами, що викликає стурбованість у міжнародного співтовариства", - додав він.
Президент американо-російської торговельно-промислової палати Хелен Тепліцька також була приємно здивована ситуацією. "Ми підготувалися, почитали пресу і, чесно кажучи, нічого хорошого побачити не чекали. Чекали, що буде досить скандальна обстановка", - зазначила спостерігач. За її словами, побачене в Україні прямо суперечило очікуванням. За її словами, кілька недоліків стосувалися зокрема того, що не скрізь були зняті портрети кандидатів, продовжувалася агітація, "але ці порушення після відповідних зауважень були швидко виправлені".
"Вибори до місцевих органів влади слід вважати такими, що відбулися. Зареєстровані порушення на виборах мали несистемний епізодичний характер і повинні бути предметом подальшого удосконалення українського виборчого законодавства", йдеться у заяві місії CIS-EMO.
Керівник Комітету виборців України Олександр Черненко вважає головною причиною левової частки порушень протиріччя в законі про вибори до місцевих органів влади. "Всі проблеми цих виборів були пов'язані із незавершеним законом, хоча дійсно було багато маніпуляцій з бюлетенями і напередодні, і в день голосування. Треба на майбутнє подумати, як зробити бюлетені на місцевих виборах більш захищеними. Комісії не забезпечували належний контроль над їх виготовленням і поширенням, тому з'являлися і додаткові наклади, і т.ін. Це вносило елемент нервозності в цю кампанію", - відзначив Черненко.
Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов бачить головну проблему виборів в нездатності українців до самоорганізації. "Місцеві вибори за такою ускладненою схемою їх проведення добре проходять в тих країнах, де суспільство може самоорганізовуватися в їх проведенні. При парламентських або президентських виборах в Україні цей процес контролює Центрвиборчком, який активно взаємодіє з владою. В організації виборів на місцях влада була присутня значно менше. І плутанина із бюлетенями свідчить про те, що суспільство виявилося не готовим до того, аби самостійно здійснити цей процес на належному рівні". Він упевнений, що адміністративний ресурс не зможе істотно вплинути на результати виборів.
Європарламент незабаром повинен проголосувати за резолюцію відносно України. Рішення із прийняття документа було перенесене на 10-11 листопада для адекватнішої оцінки процесів, що відбуваються в нашій країні. Виборам до місцевих органів влади в Україні європейська сторона мала намір приділити особливу увагу.
Перший заступник глави комітету Ради із закордонних справ Тарас Чорновіл прогнозує, що резолюція Європарламенту по Україні буде не дуже жорсткою, оскільки в Партії регіонів з'явилися союзники в цьому інституті ЄС. "Партії регіонів, нарешті, удалося піти шляхом налагодження відносин із європейськими партіями, зокрема з європейськими соціалістами, які переживають кризу і потребують партнерів поза кордонами великої Європи. Сьогодні це взаємовигідний процес, тому вони зацікавлені трохи "вибілити" Україну", - сказав парламентар. Він також додав, що різка критика українського керівництва сьогодні підштовхуватиме Київ до Росії. "Низка європейських країн, які досить критично ставляться до нинішньої влади, зацікавлені в тому, аби не піти шляхом Німеччини і Франції, які підіграють Росії і жорстко відкидають Україну", - сказав Чорновіл.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас