Григоришин і Суркіс ділять завод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Григоришин і Суркіс ділять завод

Фондовий ринок
1768
Костянтин Григоришин і брати Суркіси - знову на стежці війни, основний трофей в якій - Сумське НВО ім. Фрунзе. Головний акціонер ВАТ, "Енергетичний стандарт", підозрюється у переведенні активів НВО в офшори, через що міноритарні партнери залишаються обділеними при розподілі прибутку. Вартість компанії на ринку на тлі негативної інформації впала у кілька разів за останні кілька днів.
Давній конфлікт між власником "Енергетичного стандарту" Костянтином Григоришиним і братами Григорієм та Ігорем Суркісами розгортається на новій платформі. Цього разу нею стало ВАТ "Сумське НВО ім. Фрунзе", співвласниками якого виступають опальні бізнесмени. На двох останніх зборах акціонерів підприємства були прийняті рішення, які, на думку міноритаріїв, істотно обмежують їх права, а також взагалі можуть обернутись відстороненням їх від отримання прибутку від діяльності ВАТ.
Нагадаємо, 25 жовтня відбулися збори акціонерів НВО ім. Фрунзе, на якому було прийнято рішення не виплачувати дивіденди з $ 61 млн. чистого прибутку за 2009 р., а також продати 78% акцій доньки ВАТ - ТОВ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання", зареєстрованої в офшорі компанії.
За інформацією "ЭИ", ці рішення не були підтримані міноритаріями, за ініціативою яких і скликались позачергові збори. "Представники всіх акціонерів отримали запрошення від імені компанії "Процено Трейдинг Лімітед"(Кіпр, володіє 13,5% акцій ВАТ і контролюється братами Ігорем та Григорієм Суркісами) взяти участь у зборах акціонерів 25 жовтня, в яких був порядок денний. Про продаж частки в дочірній структурі там не йшлося. Але за 10 днів до проведення зборів, як це передбачається законодавством, мажоритарні акціонери внесли зміни в цю повістку, нікому, втім, про це не повідомивши ", - говорить представник власника незначного пакету акцій сумського ВАТ. Мажоритарні акціонери НВО ім. Фрунзе - зареєстровані на Кіпрі Inter Growth Investments Limited (31,11%) і Stremvol Holdings Limited (50,18%), що входять у сферу впливу "Енергетичного стандарту" Костянтина Григоришина.
Продаж невеликої дочірньої компанії, вартість активів якої на початок року оцінювалась не більш ніж в 3 млн. грн., навряд чи турбувала б міноритарних акціонерів, якщо б не деякі події, які перебували рішенню. Так, на зборах акціонерів від 16 липня також без згоди міноритаріїв було затверджено рішення про збільшення статутного фонду цього ТОВ на 831 млн. грн. шляхом внесення до нього активів материнської структури. Які саме активи вирішено було передати (і, відповідно, їх реальна вартість) - відомо тільки мажоритаріям, оскільки дані про це фіксуються лише в акті про передачу майна і можуть не відкриватися навіть міноритарним власникам. Відсутність ринкової оцінки активів ТОВ напередодні продажу змушує спостерігачів побоюватися того, що ціна продажу була істотно занижена.
Про те, що це була не звичайна, а в деякій мірі "пільгова" угода, свідчить також і той факт, що продаж здійснено з правом відстрочки платежу на п'ять років. Покупець (ним стала невідома кіпрська офшорка) викупив пакет нижче номінальної ціни на 23% (за 618 млн. грн. при номінальній вартості пакета 781,7 млн.). "Велика ймовірність того, що за ці 618 млн. грн. були продані активи, реальна вартість яких у 5-10 разів вища", - стверджує аналітик NRG Capital Максим Шпета.
Топ-менеджери ТОВ "Сумське машинобудівне НВО" відмовилися давати коментарі на тему продажу компанії та збільшення її статутного фонду. Від них, однак, стало відомо, що свою назву ТОВ отримало 2 липня (за кілька тижнів до рішення зборів акціонерів про збільшення його статутного фонду в кілька сотень разів), до цього ТОВ називалося "Фрунзе-Кисень". У прес-службі "Енергетичного стандарту" також були лаконічні. "Таким було рішення зборів акціонерів", - заявив прес-секретар групи Андрій Бобровицький у відповідь на прохання прокоментувати версію про виведення активів ВАТ на шкоду інтересам міноритаріїв.
Бізнесмен Ігор Суркіс підтвердив, що опосередковано разом з братом володіє часткою в сумському підприємстві в розмірі 13,5%, а також те, що як міноритарій вважає те, що відбувається утиском своїх прав. "Ми дарувати нічого нікому не будемо, будемо законними методами відстоювати свої права. Він (Костянтин Григоришин) хоче повоювати - повоюємо. Відомо, яка в нього мета, як завжди - все розмити. Але один шлях ми вже пройшли, за" Динамо-Київ ", так що досвід є", - заявив Суркіс. Він не став уточнювати, коли і в кого брати придбали частку в НВО, повідомивши лише, що володіють нею "вже 10 років або навіть більше".
Інвестаналітики зазначають, що вартість компанії після останніх зборів акціонерів невпинно падає. "До них акції торгувалися за ціною 38 грн. / штука, сьогодні - вже 19", - зазначає аналітик Concorde Capital Єгор Самусенко. Таким чином, через побоювання ринку з приводу того, що НВО ім. Фрунзе перетворилося на пустишку, капіталізація компанії впала в два рази.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас