Добрива можуть подорожчати через введення антидемпінгових мит на імпорт з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Добрива можуть подорожчати через введення антидемпінгових мит на імпорт з Росії

Аграрний ринок
274
Добрива можуть подорожчати через введення антидемпінгових мит на імпорт з Російської Федерації. Про це розповів генеральний директор Української конфедерації аграрного бізнесу (УКАБ) Володимир Лапа.
"Якщо імпортні добрива подорожчають через введення антидемпінгових мит, то внутрішні підтягнуться до цього рівня", - вважає він.
В той же час, за словами В.Лапи, зараз склалася досить невизначена ситуація і на російському ринку. Вартість мінеральних добрив в РФ досить жорстко регулюється, а отже, їх виробники поставляють на внутрішній ринок лише ті обсяги, які затребувані, не нагромаджуючи запасів.
"У міру зростання попиту при підготовці до весняних польових робіт не виключено, що російські виробники добрив будуть змушені орієнтуватися переважно на задоволення потреб місцевих аграріїв. Це може зменшити розмір пропозиції мінеральних добрив для України. На жаль, це також не піде на користь зниження цін в Україні", - зазначив експерт.
Керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник стверджує, що при зниженні цін на світових ринках на внутрішньому ринку виробники починають продавати дорожче. "Десь на рівні 290 доларів за тонну (2300 грн../т - черкаський "Азот", "Рівнеазот", тоді як "Північнодонецьке об'єднання "Азот" продає трохи дешевше - 2190-2200 грн../т. - ред.). Оскільки вони є монополістами у своїх регіонах, таким чином намагаються утримати ціни", - зазначає вона.
На думку експерта, якщо буде введено антидемпінгове мито на російську селітру, то воно буде спрямоване на заборону високих цін усередині країни. "Виробники починають втрачати прибутки на зовнішніх ринках. І коли там ситуація складається для них не дуже сприятливо, аби якось утримати прибуток, вони намагаються обмежити доступ на український ринок інших гравців", - зазначає М.Колесник.
В свою чергу, керівник Департаменту із питань АПК і хімічної промисловості Українського державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків (ДІАЦ ”Держзовнішінформ”) Дмитро Гордійчук підкреслює, що селітра на українському ринку продається дешевше, ніж на зовнішніх.
"Останні півтора-два місяці аграрії отримували селітру за меншою ціною, ніж вона йшла на експорт. Для них були ціни і 2050 грн../т, і 2150 грн../т, якщо відняти ПДВ, фасовку, транспортування, то у той час селітра повинна була продаватися по 2200 грн../т. Тобто на 150 грн. нашим аграріям продавали дешевше", - пояснює Д.Гордійчук. А те, що у аграріїв не було грошей, це вже інше питання, вважає він.
Як зазначає старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Тамара Левченко, уряд, швидше за все, вимагатиме від виробників утримувати ціни на добрива на внутрішньому ринку. "Внутрішня селітра коштує дешевше, ніж експортна, проте завдяки великому попиту і значним обсягам продажу селітри українським аграріям виробникам вигідно продавати цей вид добрив вдома", - зазначає вона. <.p>
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас