Із вугільних пластів добудуть газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із вугільних пластів добудуть газ

Енергетика
687
У неділю корпорація повідомила про отримання остаточного схвалення $15-мільярдного проекту в австралійському штаті Квінсленд.
В останні роки багато енергетичних гегемонів, такі як BG, Chevron, Royal Dutch Shell, ConocoPhillips, заявили про плани витратити $197 млрд. на австралійські проекти зі зрідження газу, аби задовольнити попит з боку економік Азії на паливо, при спалюванні якого виділяється мало шкідливих викидів. BG вибилася в лідери цих перегонів, отримавши можливість стати першою компанією, що налагодить постачання зрідженого газу на заокеанські ринки.
"Схвалення, отримане від австралійського уряду 22 жовтня, стало останнім шматочком пазла. Воно дозволило завершити майже трирічний процес переговорів із державними і федеральними агентствами - можливо, найжорсткіший процес затвердження проекту, що будь-коли проводилось в Австралії", - заявила вчора керуючий директор австралійського підрозділу QGC Pty Ltd, що входить до BG.
За її словами, чиновники наклали на проект "Квінсленд-Куртіс" близько 1500 умов, аби захистити довкілля, джерела підземних вод і довколишні сільськогосподарські угіддя. Побудоване з врахуванням цих вимог виробництво BG, за словами Танна, стане найбільш екологічно чистим в Австралії і другим в світі серед всіх підприємств із переробки викопного палива.
Попри жорсткі рамки, BG має намір негайно розпочати будівництво, аби завершити проект за чотири роки і почати постачання палива в 2014 р. на ринки Китаю, Японії, Сингапуру і Чилі. Кошти, що вкладаються в нього, протягом чотирьох років дадуть 11% приросту до прямих іноземних інвестицій в економіку Австралії.
BG Group побудує новий завод зі зріджування газу з двома потоковими технологічними лініями на острові Куртіс біля порту Гладстона. Це підприємство, як зазначається у повідомленні компанії, випускатиме 8,5 млн. т блакитного палива на рік "із значним потенціалом розширення виробництва". Спочатку на частку заводу BG припаде третина зрідженого газу, що виготовляється в Австралії.
Крім заводу проект "Квінсленд-Куртіс" включає прокладання під землею 540-кілометрового трубопроводу, а також розширення виробництва в басейні Сурат на півдні Квінсленда. Для забезпечення заводу сировиною буде пробурено більше 3 тис. газових свердловин у родовищах Chinchilla, Tara, Miles і Wandoan.
Новий великий інвестор обіцяє приносити істотні дивіденди економіці регіону. За оцінками BG, відрахування затвердженого проекту складуть близько $1 млрд. на рік у вигляді податків федеральному уряду і $200 млн. на рік у вигляді роялті владі штату Квінсленд. Кількість робочих місць має збільшитися на 5 тис. в період будівництва і на 1 тис. під час операційної діяльності.
"Проект розпочато, і він понесеться вперед на всіх вітрилах. Вже на цьому тижні вони наймуть нових робітників, аби швидше розпочати будівництво. Це перша компанія, якій вдалось погодити всі екологічні аспекти для такого роду вкладення грошей і добитися фінального схвалення. Перспективи приголомшують: даний проект повинен збільшити валовий продукт штату на $32 млрд. в період з 2010 р. по 2021 р. і додати 10% (близько $4 млрд. в рік) до об'ємів експорту", - підтвердила прем'єр-міністр Квінсленда Анна Блай.
"Проект BG створить дуже істотну опору австралійському експорту і покращить репутацію регіону, як одного з найважливіших постачальників чистої енергії для економіки", - говориться у заяві міністра фінансів Австралії Уейна Свона.
За даними Австралійської геологорозвідувальної асоціації, електростанції на газі забруднюють атмосферу на 70% менше вугільних. Якщо використовувати тонну видобутого в Квінсленді зрідженого газу замість вугілля на електростанціях в країнах Азії, це дозволить уникнути попадання в атмосферу до дев'яти тонн парникових газів на етапі виробництва та експорту палива.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас