"Ъ": МВФ редагує Податковий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": МВФ редагує Податковий кодекс

1746
Заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко повідомила, що МВФ направив Кабінету міністрів свої рекомендації із проекту Податкового кодексу. У фонді просять уряд переглянути підхід до спрощеної системи оподаткування. Зокрема, запропоновано зберегти на нинішньому рівні - 500 тис. грн. - межа річного виторгу фізосіб-підприємців (у проекті, прийнятому в першому читанні, - 300 тис. грн.) і можливість юросіб працювати на єдиному податку.
За словами пані Єфименко, на рівні в 300 тис. грн. раніше наполягав МВФ, що зафіксовано в меморандумі, і зміна позиції фонду є результатом діалогу: "Ми їм говорили, що у нас суспільство не сприймає рівень в 300 тис. грн., оскільки бізнес має укладені на 2011 рік контракти, і якщо щось міняти, то потрібно робити це поступово". Запропонований також мінімальний рівень обігу для сплати ПДВ. "Або 300 тис. грн., або 500 тис. грн. Ця позиція зараз обговорюється в комітеті Верховної Ради з питань податкової і митної політики", - сказала пані Єфименко.
Серед іншого МВФ пропонує знизити ставку податку на прибуток в 2011 році не на 6 в.п - до 19%, як планує уряд, а не більш ніж на 2 в.п. - до 23%. "Далі по роках провести плавне зниження податку на прибуток, з тим аби в терміни, вказані в програмі президента, - до 2014 року - дійти до рівня 16%", - пояснила пані Єфименко. Податкові канікули для малого бізнесу з річним обігом 3 млн грн. запропоновано зробити не з нульовою ставкою податку на прибуток, а зі ставкою 16%. Це збереже ресурс держбюджету і підтримає систему держфінансів в стабільнішому стані, переказала пані Єфименко аргументи МВФ.
Вона вважає, що рекомендації фонду конструктивні, але в той же час вимагають дискусії, тому на початку листопада уряд має намір обговорити з місією фонду рекомендації до проекту кодексу. Вчора глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр відмовився уточнити Ъ перелік рекомендацій. Він лише зазначив, що фонд підтримає той кодекс, який поліпшить податкове середовище в Україні і спростить адміністрування.
Керівник податкового комітету "Європейською бізнес асоціації" Володимир Котенко підтримує поступове зниження ставки податку, що дозволить уникнути різкого падіння доходів держбюджету. Але, на думку партнера українського офісу аудиторської компанії KPMG Сергія Попова, для бізнесу зниження ставки податку на прибуток менш важливе, ніж розширення переліку витрат, які можна віднести на валові витрати. "У проекті кодексу забороняється включати до складу валових витрат операції з нерезидентами, роялті, амортизацію нематеріальних активів", - зазначає глава департаменту внутрішнього аудиту консалтингової компанії EBS Людмила Рассахацька.
Експерти здивовані ідеєю МВФ про податкові канікули при сплаті 16% від прибутку. Це не податкова пільга, а загальна система оподаткування, тому підприємцям вигідніше знаходитиметься на єдиному податку, вважає пані Рассахацька. Аналітики рекомендують прийняти кодекс цього року, але набути чинності він повинен лише з 2012 року, і перший час до нього не повинні вноситися зміни.
"Ми чули від іноземних клієнтів, які роздумують про вихід до України, що вони бояться одного: сьогодні одні правила, а завтра будуть інші. Тому вони просять прийняти Податковий кодекс, але в той же час з гарантією, що протягом якогось часу до нього не вноситимуться зміни", - говорить пан Попов. Але Тетяна Ефименко упевнена, що поправки до кодексу потрібно вносити щорічно при формуванні бюджету наступного року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас