Європа вимагає від України "наукового обґрунтування" квоти на зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа вимагає від України "наукового обґрунтування" квоти на зерно

Аграрний ринок
402
Європейська комісія стурбована обмеженнями, введеними українським урядом на експорт зернових. Про це повідомив представник Єврокомісії Джон Кленсі.
"Єврокомісія надіслала листи українському Міністерству закордонних справ 20 серпня 2010 року відносно додаткових кількісних обмежень на зернові, введених українським урядом. Лист був направлений на те, аби нагадати Україні, що як член Світової організації торгівлі вона зобов'язана виконувати вимоги СОТ, зокрема, положення, що забороняють кількісні обмеження, включені в Генеральну угоду із тарифах і торгівлі і угоду СОТ із сільського господарства", - сказав представник Єврокомісії.
Він підкреслив, що виправдання для тимчасових кількісних обмежень на експорт продовольства дуже обмежені. За словами представника Єврокомісії, такі заходи можуть застосовуватися лише на науковій основі, зокрема, для запобігання критичному дефіциту продовольства.
"В той же час, здається, що заходи, введені українським урядом, були введені на нечіткій законодавчій базі і без наукового обґрунтування. Це призвело до труднощів на зерновому ринку і створило великі проблеми для експортних операцій з початку серпня 2010", - сказав Кленсі. Він зазначив, що Європейський Союз в своєму листі висловив серйозне занепокоєння, підкресливши, що торговельні заходи мають бути пропорційними і адекватними. "Прозорість і прогнозованість дій держави є базою для стабільних операцій на міжнародному ринку", - підкреслив представник Єврокомісії.
Ще один представник Єврокомісії на умовах анонімності повідомив, що формально обмеження Україною на експорт зернових були введені лише в жовтні - через два місяці після введення перших неофіційних обмежень. При цьому, за словами джерела, згідно зі ст. 12 Угоди СОТ із сільського господарства, Україна повинна була попередити Комітет СОТ із сільського господарства перед введенням обмежень.
"Наскільки нам відомо, таких повідомлень зроблено не було", - підкреслив співрозмовник агентства. Нагадаємо, що 27 жовтня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Європейська комісія підтвердила, що Україна має право на введення квот на експорт зерна.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас