Банку "Надра" потрібно 9,5 млрд. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банку "Надра" потрібно 9,5 млрд. грн.

Валюта
1280
На вимогу МВФ результати аудиту повинні стати основою для рекапіталізации банку або для його ліквідації. Не виключено, що платників податків змусять врятувати банк для Дмитра Фірташа, який на операції може заробити близько 3,5 млрд. грн.
За останньою версією меморандуму, який український уряд підписав із представниками Міжнародного валютного фонду, рішення про долю банку "Надра" має бути прийняте до 30 жовтня. Для цього МВФ зажадав від Нацбанку і уряду ініціювати кваліфікований аудит фінансової установи, аби точно визначити її стан і потребу в капіталі.
Перший аудит, який для банку "Надра" оперативно провела українська дочка міжнародної компанії PKF, не задовольнив МВФ і Світовий банк. По-перше, український підрозділ аудитора не мав достатнього портфеля аудитів за міжнародними стандартами. По-друге, МВФ і СБ були невдоволені позитивним аудиторським висновком, який банк "Надра" отримав, хоча не надав значний обсяг інформації і не розкрив частину операцій з інсайдерами.
Попри те, що міжнародні фінансові організації наполягли на проведенні міжнародного аудиту компанією з Великої четвірки (Ernst&Young), результат виявився приблизно таким самим, як і в компанії PKF, - оцінка потреби в капіталі на рівні 9,5 млрд. грн. проти озвучених спочатку 10 млрд. грн.
Тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська відмовилася прокоментувати ці цифри, повідомивши лише, що спочатку їх має побачити керівництво Національного банку.
Однак в НБУ вже заявили, що рішення про рекапіталізацію банку буде прийнято за будь-якої погоди. "До кінця місяця буде прийнято рішення. Будуть озвучені результати аудиторської перевірки, і відразу буде прийнято рішення про докапіталізацію", - заявив перший заступник глави Національного банку Сергій Арбузов.
Прикметно, що живі гроші в капітал банку "Надра" вноситимуть, в першу чергу, платники податків - 4,75 млрд. грн. Що ж до підприємця Дмитра Фірташа, то у нього з'явиться можливість конвертувати в капітал банку "Надра" його зовнішні зобов'язання, які бізнесмен скупив на вторинному ринку по 10-30% від номіналу. Прохання провести таку конвертацію Нацбанку, за даними "ЭИ", висловила афільована з Group DF компанія CentraGas Holding AG.
За даними джерела в НБУ, в результаті такої конвертації пан Фірташ придбає 50% акцій банку "Надра" приблизно за 1 млрд. грн. При цьому чиновник не виключає, що через певний час CentraGas Holding AG може вийти зі складу акціонерів банку "Надра", зажадавши від держави, якій буде передано оперативне управління банком, повернення номінально вкладеного капіталу в сумі 4,75 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас