Путін приїхав рятувати "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін приїхав рятувати "Газпром"

Енергетика
7484
На думку експертів, українська сторона буде відчувати тиск з боку Кремля, який прагне нав'язати невигідні умови співпраці з "Газпромом" - компанією, бізнес якої приречений на низьку ефективність.
Сьогодні Володимир Путін відвідає Київ для участі в черговому засіданні комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії. За попередніми оцінками, озвученими першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим, Москва і Київ підпишуть близько 11 документів. А посол Росії в Києві Михайло Зурабов повідомив, що за участю Володимира Путіна може бути підписано п'ять міждержавних угод і п'ять угод комерційного характеру. Однак він не уточнив, які саме сфери ці документи будуть охоплювати. "Ведеться активна робота з уточнення деяких деталей", - зазначив дипломат.
Микола Азаров розповів, що на засіданні міждержавної комітету буде приділено особливу увагу українсько-російської співпраці в сфері енергетики. Михайло Зурабов це підтвердив. За його словами, на порядку денному переговорів будуть, серед іншого, і питання про "перспективи модернізації української газотранспортної системи, розвитку всієї трубопровідної системи, використання українських транзитних можливостей".
Глава українського уряду також назвав серед ключових тем міжурядових переговорів перегляд принципів ціноутворення на газ та створення спільного підприємства "Нафтогазом" і "Газпромом". Він вважає, що родовища газу в Астраханській області і на півострові Ямал можуть стати основою для створення СП. А на думку російської сторони, створення спільного підприємства з Україною може стати першим етапом на шляху до об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу". Але це неприйнятно для Києва. "Злиття при тих умовах, коли капіталізація двох компаній несумісна, а точніше, незрівнянна, називається не злиттям, а поглинанням. Жодна країна, яка має в своєму розпорядженні такий вагомий актив, як своя газотранспортна система, має свої потужності із видобутку нафти і газу, напевно, ні на яке злиття не погодиться ", - сказав Микола Азаров.
Експерти, у свою чергу, критикують його позитивні відгуки про перспективи доступу до російських газових родовищ, які відрізняються особливою складністю і затратністю в розробці. "Згідно з попередніми умовами створення СП, Росія надасть Україні доступ до родовищ вуглеводнів на своїй території. Можливість видобутку вуглеводнів на родовищах у Росії дозволить знизити ціну газу для споживачів України, проте спірними залишаються самі родовища, запропоновані російською стороною. Крім того, створення СП дозволить модернізувати українську ГТС, на потреби якої, за оцінками уряду, потрібно $ 2,6 млрд. протягом п'яти років ", - сказав Станіслав Картавих, провідний аналітик інвестиційної групи" Сократ ".
А Юрій Когтєв з консалтингової компанії RusEnergy звернув увагу на характерні зловживання в системі "Газпрому", які роблять роботу компанії неефективною.
І як наслідок ця неефективність може негативно позначитись на співпраці холдингу з "Нафтогазом". У своєму коментарі експерт зазначає: "Звинувачення" Газпрому "у зловживаннях при розподілі підрядів будівельних давно вже стали в пресі повсюдними, але ні сам" Газпром ", ні державні структури на них не реагують".
Можливе пояснення цьому феномену дав у неформальній бесіді керівник середньої ланки газової монополії. "Всі розуміють, що відбувається в" Газпромі ", - сказав він .- Але і уряд, і топ-менеджери закривають на це очі. Відкати - свого роду компенсація газовикам за те, що їм не дали приватизувати компанію, на відміну від нафтовиків. І не дадуть, тому що у влади в "Газпромі" є свої інтереси. А отже, щоб зберегти людей, їм потрібно дозволити хоч якось зрівняти шанси з приватними структурами ".
За словами Юрія Когтева, поки "Газпром" залишається під контролем держави, компанія приречена на низьку ефективність, а уряд приречений на надання йому пільг для підтримки компанії на плаву. А заради відділення "Газпрому" від держави, вважає він, можна було б погодитися навіть з тим, щоб "команда Олексія Міллера і / або Володимира Путіна отримала право приватизувати "національне надбання ".
"Варіант не найпопулярніший. Але без нього згадана "компенсація історичної несправедливості", яка була допущена по відношенню до менеджерів" Газпрому ", буде занадто дорого обходитися російській економіці", - підсумував експерт з RusEnergy.
Також опитані експерти впевнені, що тиск на Київ з боку Москви в енергетичних питаннях буде збільшуватись. Український ринок залишається одним з найприбутковіших для "Газпрому", тому він зацікавлений зберегти нинішні умови постачань, щоб мати можливість компенсувати зниження прибутку від торгівлі на ринках країн ЄС.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас