ЄК має намір представити план дій з безвізового режиму між Україною і ЄС на саміті в листопаді ц.р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК має намір представити план дій з безвізового режиму між Україною і ЄС на саміті в листопаді ц.р

Казна та Політика
478
Європейська комісія докладе зусилля для того, щоб план дій з безвізового режиму між Україною і Європейським союзом (ЄС) був представлений на саміті "Україна-ЄС" в листопаді 2010 р. в Брюсселі. Про це сьогодні, 26 жовтня, заявила комісар з внутрішніх справ ЄС Сесілія Мальмстрем в ході зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенко в Брюсселі, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ (МЗС) України.
Мальмстрем відзначила зусилля України з виконання рекомендацій європейської сторони з метою наближення перспективи безвізового режиму.
В ході зустрічі сторони також обговорили питання прикордонного і митного контролю. Зокрема, керівник зовнішньополітичного відомства України привернув увагу європейської сторони до доцільності повернення до практики сумісного прикордонного і митного контролю, зокрема на українсько-польському кордоні, який набуває особливого значення в контексті підготовки до Євро-2012. В зв'язку з цим, комісар ЄС завірила, що Європейська комісія поки опрацьовує проект змін до законодавства ЄС, які б передбачили здійснення сумісного прикордонного і митного контролю на автомобільних пунктах пропуску.
Крім того, обговорювалося питання підготовки саміту "Україна-ЄС" під час зустрічі К.Грищенко з високим представником ЄС із закордонних справ і безпеки, віце-президентом Європейської комісії Кетрін Ештон. У зустрічі також взяв участь комісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле.
Делегації обмінялися думками щодо очікувань сторін від саміту, його порядку денного і основних результатів. Також сторони обговорили перелік двосторонніх документів, які планується винести на саміт. В зв'язку з цим К.Грищенко відзначив, що Україна сподівається, що на саміті буде схвалений план дій безвізового режиму, який повинен стати одним з конкретних досягнень в двосторонніх відносинах України і ЄС.
Також були обговорені питання внутрішнього розвитку України, зокрема, в контексті підготовки до місцевих виборів. Сторони обмінялися думками щодо розвитку відносин України і Європейського союзу з Російською Федерацією, питань боротьби з морським піратством і так далі.
Крім того, в рамках візиту до Брюсселю Грищенко провів зустріч з главою МЗС Бельгії Стівеном Ванакере. Він відзначив підтримку Брюсселем євроінтеграційних прагнень України. Сторони констатували зацікавленість двох країн до подальшого всестороннього поглиблення двосторонніх відносин.
Керівники МЗС України і Бельгії відзначили важливість візиту в листопаді цього року з економічною місією до України Принца Філіппа на чолі великої делегації бельгійських підприємців.
Нагадаємо, раніше Президент Віктор Янукович заявив, що Україна сподівається отримати план дій з впровадження безвізового режиму з Європейським союзом на саміті Україна-ЄС, який відбудеться 22 листопада 2010 р. За його словами, це стане позитивним сигналом для України на шляху до вступу в ЄС.
19 травня Кабмін затвердив план першочергових заходів щодо інтеграції України в ЄС на 2010 р.
Відзначимо, що 25 лютого 2010 р. Європарламент проголосував за резолюцію відносно України, в якій, зокрема, міститься пункт про можливість Києва запросити членство в ЄС. Також, Європарламент проголосував за резолюцію відносно України, в якій міститься звернення до ради Євросоюзу надати ЄК мандат для розробки дорожньої карти безвізового режиму для України. В зверненні сказано, що "існуюча угода про спрощення візового режиму має бути переглянута з довгостроковою перспективою" і включати середньострокову мету по скасуванню існуючої плати за візи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас