Нацбанк відхрестився від емісії гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк відхрестився від емісії гривні

Валюта
1491
"В поточному році (за станом на 20.10.2010 р.) НБУ здійснив емісію (випуск коштів в обіг мінус їх вилучення із обсягу) обсягом більше 36 млрд. грн. При цьому жодного відношення до фінансування бюджетних витрат емісія не має", - сказано в заяві Нацбанку . За його даними, майже 90% коштів, які випускалися в обіг, було направлено на придбання іноземної валюти з метою поповнення золотовалютних резервів. Їх обсяг з початку року збільшився більш ніж на $5 млрд.
В НБУ також вважають, що Тимошенко , яка заявляла про неконтрольовану емісію, переплутала емісію грошей з грошовою масою. "Але ті помічники, які готують їй матеріали, повинні знати, що грошова маса може збільшуватися не лише і не стільки за рахунок емісії коштів, скільки унаслідок зміни швидкості обігу грошей і дії мультиплікаційних механізмів, коли одні і ті ж гроші після надання їх в позику знову виявляються на рахівницях в банках і збільшують загальний обсяг грошової маси", - стверджують в Нацбанку. Крім того, за оцінками регулятора, випуск грошей в обіг (емісія) знаходиться під контролем Нацбанку, свідоцтвом чому є менш високий показник інфляції в поточному році в порівнянні з минулим.
Експерти зазначають, що аргументи регулятора переконливі. За оцінками аналітика ДІК Concord Capital Микити Михайличенка, збільшення грошової маси пов'язане переважно з гривневими інтервенціями НБУ на міжбанку. І на відміну від 2008-2009 рр., цього року Нацбанк практично не рефінансує банки. Нагадаємо, що за січень-вересень 2010 р. грошова маса збільшилася майже на 81,9 млрд. грн. (+16,8%).
НБУ скуповує надлишок валюти на ринку за рахунок вже випущеної гривні (якщо у нього надлишок коштів на рахівницях) або за рахунок додаткової емісії (якщо гривні не вистачає). І, до речі, поточна ситуація на міжбанку (підвищений попит на валюту) грає на руку НБУ, оскільки регулятор вилучає гроші з економіки, скуповуючи гривню з початку осені.
Як зазначає фінансовий аналітик компанії Eavex Capital Андрій Патіота, в обох випадках (як емісії, так і викиду вже наявної гривні на ринок) кількість національних дензнаків у обігу збільшується навіть більшою мірою, ніж обсяг покупки валюти через дію мультиплікатора. Мультиплікатор же виникає в результаті оборотності грошей через банки. "Зараз значення грошового мультиплікатора знаходиться на рівні 2,5. Важко назвати це неконтрольованою емісією", - вважає Михайличенко.
Додаткова кількість гривні в обігу за рахунок інтервенцій Нацбанку і дії грошового мультиплікатора викликає додатковий попит на товари і послуги, що підштовхує ціни вгору. Проте експерти вважають, що поточне прискорення інфляції - в серпні індекс складав 8,3%, у вересні 10,5% в річному обчисленні - обумовлене не зростанням грошової маси, а іншими причинами. "Інфляція прискорюється. Причина у зростанні тарифів на газ, збільшенні акцизів і подорожчанні продуктів харчування", - сказав Михайличенко. В той же час він зазначив, що економіка після кризи продовжує зростати, тому їй потрібні "свіжі" гроші.
Як вважає Патіота, НБУ протягом 2009 р. і 2010 р. проводить адекватну грошову політику, регулюючи грошову масу залежно від стану економіки і потреб бізнесу. "Зростання грошової маси на 16,8% з початку року сповна корелює з більш ніж 5%-м відновленням економіки в цілому. Більш того: він корелює і із зростанням в окремих секторах економіки, наприклад, приростом депозитів і обсягу рахунків юросіб в банківському секторі, зростанням роздрібного товарообігу", - сказав експерт.
Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) в рамках угоди із надання Україні кредиту stand-by наклав обмеження на зростання грошової бази. Цей показник дорівнює обсягу коштів, реально доступних для обслуговування економічного обігу, і включає кошти в гривні на коррахунках банків в НБУ, а також готівкові кошти в касах банків і в позабанківському обігу. За підсумками року зростання цього показника не повинне перевищити 15,4%. За станом на 1 жовтня грошова база виросла на 11,1%. Запас зростання грошової бази складає 8,3 млрд. грн. "Якщо допустити, що в листопаді НБУ продаватиме валюту і скуповуватиме гривню на межбанку, то цей запас збільшиться і буде достатнім, аби з врахуванням сезонного збільшення грошової бази в грудні Україна все одно уклалася в нормативи МВФ", - прогнозує Андрій Патіота.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас