Зростання ВВП Великобританії у ІІІ кварталі виявилось вдвічі більшим за очікуване — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП Великобританії у ІІІ кварталі виявилось вдвічі більшим за очікуване

Казна та Політика
197
Валовий внутрішній продукт (ВВП) Великобританії виріс за підсумками третього кварталу 2010 року на 0,8% у порівнянні з попереднім кварталом, свідчать попередні дані Національного статистичного управління країни. Експерти, опитані агентством Bloomberg, чекали підвищення ВВП країни на 0,4%.
Зростання ВВП Великобританії відносно третього кварталу 2009 року склало 2,8%, тоді як аналітики прогнозували збільшення на 2,4%.
У другому кварталі поточного року ВВП Великобританії виріс на 1,2% в порівнянні з попереднім кварталом і на 1,7% в річному обчисленні.
Неочікувано значне підвищення ВВП Великобританії в минулому кварталі, ймовірно, зменшить тиск на Банк Англії та інші світові центробанки, від яких останнім часом чекають нових сигналів про додаткові заходи стимулювання, покликані підтримати крихке і нерівномірне відновлення економіки.
Крім того, тепер інвесторам, економістам і простим британським споживачам належить оцінити, як дані про зростання ВВП співвідносяться з наміром уряду провести рекордне скорочення дефіциту держбюджету, яке призведе до ліквідації 500 тис. робочих місць.
"Я вважаю, що тепер починається найцікавіше, - зазначив економіст Commerzbank Пітер Діксон. - Цифри за третій квартал не враховують повною мірою наслідки заходів бюджетної консолідації, які ще лише починають реалізовуватися. Економіка Великобританії зростатиме, але питання полягає в тому, чи буде вона зростати досить швидко, аби забезпечити створення нових робочих місць".
Зростанню британського ВВП в липні-вересні сприяло підвищення активності у сфері послуг, на частку якої припадає 76% ВВП. Цей сектор виріс в минулому кварталі на 0,6%. Промвиробництво, на яке припадає близько 17% ВВП, збільшилося в минулому кварталі на 1%. Будівельний сектор пережив справжній бум: збільшення досягло 4% в порівнянні з попереднім кварталом і 11% в порівнянні з третім кварталом 2009 року, що стало найбільш помітним підвищенням в річному обчисленні з 1988 року.
Наприкінці червня міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн представив новий проект бюджету, який передбачає скорочення дефіциту на рекордних 85 млрд фунтів стерлінгів ($129 млрд), що дорівнює приблизно 5,7% ВВП.
Великобританія публікує дані про зміну обсягів ВВП в третьому кварталі першої з країн "великої сімки".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас