Валютні війни можуть стати причиною торгівельних воєн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні війни можуть стати причиною торгівельних воєн

Валюта
2183
Валютне протистояння у світі викличе тотальні інфляційні процеси і може призвести до торгівельних воєн, застерігають економісти.
Глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан заявляв, що уряди країн світу ризикують покласти початок валютним війнам, якщо будуть намагатися використовувати валютні ресурси як інструмент вирішення національних проблем.
Про те, що таке валютні війни, чи справді вони зараз відбуваються у світі, хто винен в їх розв'язанні, як вони можуть позначитися на Україні, "Главреду" розповіли заслужений економіст України, екс-міністр економіки України Віктор Суслов, заступник голови Всеукраїнського союзу вчених-економістів, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор економічних наук, професор, заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валерій Новицький, генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий, а також виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Занепокоєння економістів
Нинішня ситуація в світі викликає занепокоєння: долар США девальвує по відношенню до інших валют, останні ж у свою чергу зміцнюються, зазначив генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий. За його словами, світ сьогодні розділений на два табори: країни, які є емісійними центрами, і решта країн, які зберігають свої заощадження в іноземних валютах.
Гладкий підкреслив, що про ризик виникнення подібної ситуації і про негативні ефекти глобальної економіки говорила ООН ще до кризи 2008 року.
"Тоді ООН застерігала і рекомендувала, щоб розвинені економіки, перш за все США, уникали свідомого знецінення своєї валюти для вирішення власних проблем. Тому що таким чином вони перекладають свої проблеми, що виникають від надмірного споживання, істотного дефіциту платіжного балансу і бюджету, на іншу частину світу", - розповів економіст. На думку експерта, сьогодні ситуація розвивається саме за тим сценарієм, про який говорили ООН і МВФ.
"США вирішують свої проблеми за допомогою друкарського верстата - здійснюють емісію долара. У результаті долар знецінюється, а інші країни отримують надлишковий приплив валюти. Це в свою чергу чинить тиск на національні валюти", - пояснив Валерій Гладкий.
Так, наприклад, в Україну Національний банк, щоб уникнути зміцнення гривні, здійснює її викуп. Але при цьому, за словами економіста, монетарна база з початку року збільшилася на 18%, що створює "додатковий інфляційний навіс, в результаті чого прискориться інфляція споживчих цін у майбутньому".
Україна буде втягнута у валютну війну
Нинішню валютну війну виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко назвав "новим етапом у розвитку світової економіки". За його словами, те, що зараз називають війною, поки що має досить обмежене коло учасників.
"З одного боку - Сполучені Штати Америки, які масовано друкують свої грошові зобов'язання - долари, і в яких колосальні проблеми дефіциту державного бюджету (він становить понад 10% ВВП). З іншого боку - сильним гравцем є Європейський Союз, зокрема єврозона. Третій сильний гравець - Китай зі своїм юанем і з величезним бажанням постійно збільшувати експорт. І четвертий гравець - це Японія", - розповів економіст.
Нинішні процеси, на думку Устенка, обумовлені політикою, що проводилася Китаєм - "політикою дешевого юаня". "Місцеву грошову валюту, китайський юань, намагаються тримати на достатньо низькому рівні. А близько 65% ВВП Китаю формується за рахунок експорту", - додав експерт. У результаті експортно залежні країни, малі відкриті економіки можуть постраждати від такої війни набагато більше, ніж самі великі гравці, підкреслив економіст.
У свою чергу США у великих кількостях друкують долари, щоб покрити заборгованість по дефіциту державного бюджету, а також паралельно знижують облікові ставки, зазначив Олег Устенко. У зв'язку з цим з середини літа американський долар почав істотно дешевшати по відношенню до євро.
На думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера, так чи інакше малі держави, такі як Україна і країни СНД, будуть втягнуті у валютні війни. "Така фінансова ситуація буде зберігатися досить довго, що підвищує ризики для країн з перехідними економіками, до яких належить і Україна. Тому вважати, що це процес, який закінчиться через місяць-два, напевно, не варто", - зазначив Устенко.
Що це означатиме для України як для малої відкритої економіки? По-перше, за словами економіста, швидше за все, відбудеться переорієнтація частини українських експортних потоків на Європу. "30% наших експортних потоків йде до Європи. Більш дорогий євро для наших експортерів стане досить вигідним. Це означає, що, можливо, з'явиться тренд збільшення нашого впливу на Європу", - пояснив експерт.
По-друге, багато країн, у тому числі й Україна, можуть виграти від того, що частина резервів, що знаходяться в Центробанку, була раніше переведена в євро, вважає Олег Устенко.
"Євро займає серйозний відсоток, збільшений у порівнянні з 2008 роком, у резервах Національного банку. Це означає, що незабаром при перерахунку на долари ми зможемо побачити збільшення обсягів резервів Національного банку. Принаймні, у доларовому еквіваленті. Незважаючи на те, що фізично буде залишатися та ж кількість і доларів, і євро", - додав експерт.
"Психологічне прикриття доларової експансії у світі"
Завдяки завищеному курсу долара відбувається перерозподіл світового продукту на користь Америки, вважає заступник голови Всеукраїнського союзу вчених-економістів, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор економічних наук, професор, заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валерій Новицький.
"Самі США дуже обмежені в своїх можливостях девальвувати долар. Відомо давно, що лише 4% американської валюти покривається товарною масою. Але це далеко не перше за значимістю питання американської адміністрації. Коли сьогодні ми чуємо про план Обами, то ми, перш за все, чуємо про вливання в інфраструктуру, про розвиток нових технологій, нанотехнологій", - розповів економіст.
З цієї причини, на думку експерта, говорити про те, що США девальвує національну валюту з метою стимулювання експортерів, не зовсім коректно.
Крім того, Валерій Новицький вважає, що розмова про те, що зараз відбуваються валютні війни, нав'язаний світовій спільноті. "Про це говорить Стросс-Кан та інші експерти МВФ. Така позиція МВФ: заявляти про те, що зараз відбуваються валютні війни. Якщо спровокувати малі та середні країни на валютні війни, то вони будуть девальвувати національну валюту, скуповуючи американські долари. Ось що лежить в основі сучасних розмов про те, що відбуваються валютні війни", - переконаний експерт.
На його думку, розмова про валютні війни є "психологічним прикриттям доларової експансії в усьому світі".
Що стосується України, то, за словами економіста, вона завжди була "у фарватері чужих ідей" і зараз значною мірою прив'язана до американського долара. "Україні важливо замислюватися не лише про тактичні, а й про стратегічні завдання. Стабільна національна валюта - це далеко не завжди благо для національної економіки. Її потрібно використати для зміцнення стратегічних позицій, розвитку високих технологій і масштабних виробництв", - вважає Новицький.
Загроза торгівельних воєн
На думку заслуженого економіста України, екс-міністра економіки України Віктора Суслова, світ вступив у період абсолютно іншої політики - політики протекціонізму або економічного націоналізму. У цьому суть феномену, який називають валютними війнами, вважає експерт.
Віктор Суслов переконаний, що валютні війни можуть призвести до розвитку торгівельних воєн. "Те, що зараз починається валютними війнами, може закінчитися розвалом Світової організації торгівлі і всіх відповідних угод. Тому що з торгівельних питань всі умови виписані. І при цьому мирових угод, що обмежують права на девальвацію валюти, не існує", - зауважив економіст.
Крім того, експерт вважає, що штучна девальвація, а також вимушена, це шлях до бідності країни. "Не випадково, що Україні з 40 європейських країн за рівнем бідності зайняла 39 місце. На штучній девальвації не можна виграти для країни", - підкреслив Суслов.
"Війна почалася так: ми скуповуємо вашу валюту, ви - нашу. При цьому обидві сторони використовують в якості ресурсу для скупки валюти додаткову емісію національних грошей. Так змагаються вже два роки долар і євро", - розповів економіст. На думку Віктора Суслова, в підсумку це виллється в додаткове зростання цін, і в результаті - в зубожіння країни.
"На цьому виграють тільки ті, хто регулює ці емісійні потоки і вирішує, куди і як їх використовувати. Але втрачають всі: йде знецінення нагромаджень у будь-якій формі, в тому числі заощаджень громадян", - додав експерт.
Економіст прогнозує, що у випадку збереження цих тенденцій світу загрожують тотальні інфляційні процеси. У результаті чого всі понесуть втрати.
"Тому мають рацію керівники і Валютного фонду і Світового банку, які запропонували вести боротьбу такими методами, тому що вона завдасть шкоди всім учасникам і істотно дестабілізує економіку. Гірше буде, якщо процес розгортання валютних воєн, що почався зараз, швидко перекинеться в сферу ревальвування прямих товарних потоків, тобто призведе до порушення угод щодо СОТ ", - застеріг Суслов.
Надія Майна, Віра Підгайна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас