Вінський пропонує за низькі зарплати тягнути до суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вінський пропонує за низькі зарплати тягнути до суду

Казна та Політика
4854
Ідея ввести адміністративну відповідальність для найнятих робітників за неінформування контролюючих органів про отримання зарплати "в конвертах" можлива лише як тимчасовий захід, і лише при здійсненні системної пенсійної і зарплатної реформ. У цьому переконаний лідер партії "Народна влада" Іосиф Вінський.
Коментуючи відповідну позицію першого заступника голови ДПАУ Віктора Шейбута, Вінський заявив: "До питання працевлаштування причетні принаймні дві люди - працедавець і працівник, який влаштовується на роботу. Тому потрібно розробити систему заходів адміністративного і економічного характеру, яка однаково впливатиме на обох", - зазначив Вінський.
На думку лідера партії "Народна влада", заробітну плату заганяє в тінь, зокрема, нинішній рівень соціальних платежів і податків, що складає 54 копійки з кожної заробленої гривні.
Політик переконаний, що для вирішення проблеми виведення заробітної плати з "тіні" слід почати з паралельного проведення пенсійної реформи і реформи оплати праці з метою стимулювання вищих легальних доходів найнятих робітників.
"Говорять, зарплата зараз в тіні. Але не вся зарплата, тому що мінімальні 870 гривень працедавці змушені таки платити офіційно! Інша справа, що принаймні ще стільки ж вони платять працівникові в конверті. А ось якби мінімальну зарплату підняти до реальних півтора тисяч гривень, її "тенезація" відразу ж істотно б зменшилась", - переконаний Іосиф Вінський.
Іосиф Вінський також зазначив, що одночасно із підвищенням розміру мінімальної зарплати слід запровадити кримінальну відповідальність за низький рівень оплати праці, а також врегулювати питання погодинної оплати праці.
При цьому, на думку політика, рівень мінімальної заробітної плати в різних категорій працівників повинен відрізнятися залежно від освітньо-кваліфікаційних вимог до найнятого робітника. "Буде неправильно, коли інженер отримує ту ж мінімальну зарплату, що і прибиральниця. Тому у нього має бути інша тарифна сітка", - пояснив І.Вінський.
Лідер євросоціалістів зазначив, що лише в разі, якщо логіка системних заходів буде направлена на виведення заробітної плати з тіні і відміну виплат "в конвертах", то тоді захід, запропонований податківцями, можливий - але лише на короткий проміжок часу".
Вінський переконаний, що без системних реформ ініціатива податківців про впровадження адмінвідповідальності працівників за неінформування про "тіньову" зарплату буде таким же свідомим звуженням теми, як і намір підняти пенсійний вік без проведення пенсійної реформи.
Як повідомляли ЗМІ, минулої п'ятниці на засіданні розширеної колегії Генеральної прокуратури відносно дотримання законодавства при виплаті заробітної плати і наповнення Пенсійного фонду перший заступник голови ДПАУ Віктор Шейбут запропонував запровадити адміністративну, фінансову і кримінальну відповідальність для працедавця за порушення чинного законодавства при працевлаштуванні працівників і виконанні робіт такими працівниками, а також для працівника - адміністративну відповідальність за неінформування про це державних органів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас