"Ъ": Біржові угоди доведуть до кінця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Біржові угоди доведуть до кінця

Фондовий ринок
335
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) запропонувала доповнити Цивільний кодекс статтею №716-1 про те, що "договори купівлі-продажу цінних паперів, які укладаються на фондовій біржі, не можуть бути розірвані". Ця норма міститься в оприлюдненому комісією в четвер проекті закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно удосконалення законодавства на фондовому ринку". В разі укладення договору на біржі шляхом подачі сторонами публічних оферт змінами до нього неможливо буде змінювати ціну і термін виконання угоди.
Як пояснив член ДКЦПФР Сергій Бірюк, комісія запозичила ці норми зі світової практики: "Якщо ринок падає, то хтось продає акції і думає, що їх купили і він своєчасно вийшов з них. Але через два дні договір можуть розірвати, і продавець зазнає збитків". У записці пояснення до документа говориться, що на ринку виконується всього 50-70% укладених операцій. Регулятора непокоїть той факт, що невиконання операцій буває умисним, а їх проведення за завищеними або заниженими цінами змінює біржовий курс цінного паперу, який впливає на формування поведінки інших торговців.
"Якщо хтось планує опустити біржовий курс акцій, то зробити це без розриву операцій буде дуже збитково", - зазначив Сергій Бірюк. Нагадаємо, наприкінці 2009 року на біржі "Перспектива" були проведені операції з акціями Єнакіївського метзаводу за ціною в чотири рази нижче ринкової, а навесні поточного року на "Східно-Європейській фондовій біржі" були укладені операції з акціями "Укравто", Алчевського меткомбінату та АвтоКрАЗа за ціною в 20, 2583 і 5282 рази відповідно більше їх ринкової вартості. Це змусило інвестиційні фонди перерахувати вартість чистих активів.
За словами Відлюдька, фондові біржі стежитимуть за виконанням цієї норми своїми учасниками і застосовуватимуть до порушників санкції. Глава правління "Української біржі" Олег Ткаченко зазначив, що санкціями можуть бути штрафи, тимчасове відключення від торгів або позбавлення членства на біржі. Біржа звітуватиме перед ДКЦПФР про дотримання норми і покарання.
Генеральний директор компанії "ОТП Капітал" Григорій Овчаренко говорить, що випадки розриву договорів мали місце на початку кризи, "коли коливання акцій були дуже великими". Зараз випадків розриву договорів майже немає, запевняють торговці. "Такого роду операції були на ПФТС до появи 'Української біржі', де застосовується електронна форма договору", - зазначає керівник управління глобальних ринків ДІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. "У недавньому минулому і сьогоденні на біржі були одиничні випадки розриву операцій", - згадує глава ради директорів ПФТС Олександр Скляров.
Оскільки купівля-продаж цінних паперів відноситься до договірного права, операція може розриватися за згодою сторін, нагадує старший юрист компанії "Василь Кисиль і партнери" Наталя Доценко-Білоус: "Норма йде врозріз із концепцією Цивільного кодексу про захист прав суб'єктів підприємництва". Сергій Бірюк запевнив, що ДКЦПФР ініціюватиме інші правки для прийняття цієї норми.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас