Відсоток повітря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсоток повітря

Банківські метали
2682
Кількість ломбардів у країні продовжує зростати вражаючими темпами. Відповідно до оприлюдненого Держфінпослуг звіту про роботу небанківських фінансових установ, у першому півріччі 2010 р. в Україні було зареєстровано 28 нових ломбардів.
На 1 липня було вже 400 установ, що на 70 установ більше, ніж за підсумками першого півріччя 2009 р. При цьому регулятор гранично чітко формулює причину високої активності на ринку ломбардного кредитування.
"Тенденція до зростання кількості ломбардів пов'язана, насамперед, із задоволенням насущних потреб фізичних осіб у грошових коштах", - зазначають фахівці Держфінпослуг. У розвитку ломбардів відіграє роль і стан інших фінансових ринків.
"Активна поява нових ломбардів в Україні пояснюється, швидше за все, відсутністю альтернативних видів кредитування і, як наслідок, збільшенням попиту на ломбардні послуги, - говорить Юлія Рожкова, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ломбардів. - Ломбарди - одні з небагатьох фінансових установ із надання "моментальних" короткострокових фінансових кредитів фізичним особам під заставу майна ".
Те, що останнім часом все більша кількість громадян України відчувають дефіцит коштів на поточні витрати, а отже, є потенційними клієнтами ломбардів, підтверджують і дані Держкомстату. Зокрема, за даними Комітету, у 2009 р. чисельність населення із середнім щомісячним доходом нижче прожиткового мінімуму (701 грн. / міс.) Збільшилася на 17,5%, до 9,5 млн осіб. (21,4% від загальної чисельності населення). У 2008 р. за прожиткового мінімуму в 626 грн. / міс. за межею бідності знаходилось 18,1% громадян країни (8,1 млн чол.).
Прикметно, що процес відходу гравців з даного ринку майже припинився з другого півріччя 2009 р. Справа в тому, що в 2007-2008 рр.. його щорічно залишали один-два десятки гравців. У першому півріччі 2009 р. чиновники вивели з держреєстру фінустанов 16 ломбардів, а в другому - всього одну установу.
Ситуація повторилася і в першому півріччі 2010 р. - з держреєстру фінустанов був виключений також тільки один ломбард. За словами експертів, нових ломбардів могло б бути більше, якби не регуляторні перешкоди.
"Заслуговує критики процедура внесення фінансових установ та їх відокремлених підрозділів до Державного реєстру фінансових установ (реєстрації), - говорить Рожкова. - Наприклад, до квітня 2010 р. внесення до Держреєстру фінансових установ інформації про відокремлений підрозділ ломбарду займало не більше двох тижнів, зараз процес реєстрації триває 3-4 місяці ".
Як на дріжджах
Потреба людей у позикових коштах призводить до стрімкого зростання обсягів ломбардного кредитування. За даними регулятора, за підсумками січня - червня 2010 р. обсяг наданих ломбардами фінансових кредитів склав майже 2,5 млрд грн., Що на 50% перевищує результат ринку за аналогічний період 2009р.
Дані про обсяги наданих ломбардами кредитів свідчать про те, що попит на подібні послуги практично не схильний до сезонних факторів. Можна сказати, що протягом останніх двох років обсяги ломбардного кредитування щоквартально збільшувалися приблизно на 100 млн грн.
Незважаючи на зростання кількість гравців, на ринку ломбардів продовжує спостерігатися висока концентрація бізнесу. На першу сотню ломбардів за обсягами кредитування припадають 96,2% загального обсягу виданих кредитів. При цьому на трійку лідерів - 44,9% ринку.
Цікаво, що ломбарди продовжують видавати своїм клієнтам порівняно невеликі кредити. Аналітики Держфінпослуг зазначають, що протягом 2008-2010 рр.. середній розмір виданого ломбардом кредиту збільшився із 400,9 грн. до 603,3 грн. Станом на 30.06.10 р. середній розмір кредиту збільшився, в порівнянні з аналогічною датою 2009 р., на 22,2%, до 570,8 грн.
Очевидно, що темпи зростання обсягів кредитування не могли бути забезпечені тільки за рахунок збільшення сум видаваних кредитів. Зазначена динаміка показує, що послугами ломбардів почали користуватися більше людей. Дійсно, якщо за підсумками першого півріччя 2009 р. ломбарди видали 3660 тисяч кредитів, то за підсумками першого півріччя 2010 р. - на 19,3% більше, тобто 4,37 млн.
"Ломбарди залишаються одними із найбільш консервативних і стабільних фінансових інститутів для фізосіб: вони виконують своєрідну функцію соціально-економічних стабілізаторів в умовах соціально-економічних змін", - стверджує Держфінпослуг.
Кому жити добре ...
Більше того, зазначимо, зростання обсягів видаваних ломбардами кредитів, що триває вже не перший рік, дозволяє їм складати істотну конкуренцію кредитним спілкам. Для порівняння: станом на 01.07.10 р. в Україні було зареєстровано 700 КС, а обсяг виданих ними кредитів становив 2,7 млрд грн. (-33,4% У порівнянні з підсумком першого півріччя 2009 р.).
Збільшення обсягів кредитування дозволило ломбардам досягти результатів, порівнянних з можливостями системи кредитної кооперації, ще в 2009 р. Нагадаємо: за підсумками першого півріччя 2009 р. обсяг виданих ломбардами кредитів збільшився на 50,1%, до 1,66 млрд грн.
Причому слід зазначити, що, на відміну від банків і кредитних спілок, ломбарди майже не відчувають проблем з простроченої та безнадійної заборгованості. За даними регулятора, за перше півріччя 2010 р. сума погашених кредитів ломбардів склала 2,4 млрд грн., З яких тільки 238,7 млн грн. були погашені за рахунок заставного майна.
Не варто забувати, що основним видом застави для ломбардів залишаються вироби з дорогоцінних металів і каменів. Під таку заставу в першому півріччі 2010 р. було видано більше 92% кредитів. А деякі установи не соромляться заздалегідь цікавитися у клієнтів, чи збираються ті в принципі викуповувати закладене майно, виступаючи, по суті, як скупники брухту дорогоцінних металів.
... а кому не дуже
Незважаючи на оптимістичну ситуацію на ломбардному ринку, його учасники не виявляють оптимізму щодо її подальшого розвитку. Перш за все, посилилася конкуренція між самими ломбардами. Слід враховувати, що основний обсяг операцій ломбардам забезпечують постійні клієнти, а не позичальники, залучені з вулиці в результаті реклами або разових акцій.
"Новий ломбард повинен витратити рік на те, щоб напрацювати клієнтуру і спробувати вийти на самоокупність, - зізнався "Бізнесу" співвласник одного з київських ломбардів, що побажав залишитися неназваним. - Ми працюємо вже близько року, і ще не досягли самоокупності. Портфель росте дуже повільно. 60-75% портфеля формують постійні клієнти. При цьому середній кредит становить 300-400 грн. "
За словами учасників ринку, зростання загальних показників забезпечується в основному за рахунок ломбардів, які працюють в регіонах України, невеликих містах, а не в містах-мільйонниках. При цьому специфіка даного ринку в тому, що нові гравці не можуть "виховати" собі клієнтів і змушені переманювати їх у своїх колег.
Подібна ситуація призводить до того, що ломбардам доводиться регулярно працювати над утриманням постійних позичальників, впроваджуючи системи дисконтних карток, розширюючи перелік застав, підвищуючи вартість оцінки заставного майна (якщо мова йде, наприклад, про брендові ювелірні вироби) і т.ін.
На думку опитаних фахівців, якщо ломбарди в умовах постійно конкуренції, що посилюється, відмовляються від роботи з дорогоцінними каменями, беручи в заставу тільки золоті вироби на вагу, або не працюють на прийом в заставу техніки, то вони ризикують втратити близько половини своєї клієнтської бази. Конкурувати ломбардам доводиться і на рівні ставок.
"Ломбардний кредит за своєю природою є короткостроковими - відсоткова ставка за користування ним коливається в межах 0,3-1% на день, що робить ломбардні кредити при укладанні довгострокових договорів досить дорогими", - говорить Юлія Рожкова. За даними Держфінпослуг, якщо в I кварталі середньозважена відсоткова річна ставка із кредитів ломбардів становила 200,6%, то за підсумками II кварталу - 198,6%.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас