Кого із опозиції ще посадять? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кого із опозиції ще посадять?

Казна та Політика
1307
До виборів залишилися лічені дні, а найбільша опозиційна сила, схоже, так і не навчилася досі грати в захисті. 14 жовтня три юридичні контори з США Trout Cacheris, Akin Gump Strauss Hauer & Feld і Kroll Inc. представили попередні результати своєї роботи, яку вони виконали на бюджетні гроші на замовлення уряду Азарова.
Дослідження експертів обійшлося українським платникам податків у кілька мільйонів доларів. Природно, у бік табору Юлії Тимошенко полетіли звинувачення у зловживаннях, фінансових махінаціях, проведенні нечесних тендерів. Їх одразу спробував відбити екс-віце-прем'єр Григорій Немиря, але проти реальних компроматів і кримінальних справ, набір фабул працює вкрай погано. Кого ще "посадять" з уряду Тимошенко, розбирався портал "Політика і гроші".
Взяли в обіг не швидко, але серйозно
Коли нова команда прийшла до влади, їй знадобився якийсь час для прояснення повної обстановки, а вже з літа "полетіли тріски". Першим пішов у червні колишній голова Митної служби Анатолій Макаренко, якого звинуватили у службовій недбалості за розмитнення газу "РосУкрЕнерго". Апеляційний суд Києва вирішив залишити його під вартою до 23 жовтня, але не виключено, що арешт буде продовжено, як це було нещодавно зроблено відносно іншого обвинуваченого у справі "РосУкрЕнерго" колишнього першого заступника голови НАК Нафтогаз Ігоря Діденка. Його взяли на початку липня і протримають у СІЗО ще як мінімум до 10-го листопада.
Крім того, у цій справі вже чотири рази до СБУ викликали на допит праву руку Юлії Тимошенко - Олександра Турчинова.
Ще кілька епізодів порушених справ стосуються приватизації. Під пильну увагу слідчих потрапила спершу Тетяна Грицун - екс перший заступник голови Держказначейства - за перешкоджання поверненню 800 мільйонів гривень конкурсних гарантій учасникам не відбулась приватизація Одеського припортового заводу. А пізніше, в серпні, був заарештований колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко за звинуваченням у сприянні незаконному продажу Феодосійського судномеханічного заводу. Вони також все ще залишаються під вартою, не дивлячись на клопотання адвокатів про зміну запобіжного заходу. Часу, як видно, пройшло занадто мало. Нинішній віце-прем'єр Борис Колесников, наприклад, у 2005-му році провів у СІЗО чотири місяці.
Окремо варто звернути увагу на справу за фактом нанесення державі збитків у кілька мільйонів гривень колишнім міністром економіки Богданом Данилишиним, якого днями виявили в Чехії, і наразі вирішується питання про його екстрадицію до України.
І, ймовірно, відбудеться це набагато швидше, ніж було в 2005-у році. Чехія - не Росія, яка відразу після приходу до влади команди Ющенка-Тимошенко дала притулок не одному і не двом громадянам України. Колишній мер Одеси Руслан Боделан, екс-глава Державного управління справами Ігор Бакай, колишній міністр МВС Микола Білоконь, колишні губернатори Київської та Сумської областей Анатолій Засуха і Володимир Щербань - ось далеко не повний перелік персон, які поквапились виїхати з України у свій час. Деякі навіть супер оперативно оформили російське громадянство.
Ситуація повторюється з точністю навпаки, а українцям залишається тільки відсторонено спостерігати і констатувати те, що відбувається, як із героями фільму "Весілля у Малинівці": білі прийшли - садять, червоні прийшли ... - і теж садять ... Але тільки набагато агресивніше.
Відмінностей у поведінці політичних команд практично немає. Єдине, на що звертає увагу експерт - дії регіоналів "більш послідовні і навіть професійні, оскільки їхня політична сила більш монолітна, в порівнянні із попередньою командою. Вони менше витрачають часу на внутрішні розбирання і зайняті зміцненням своїх позицій".
Нові пред'яви не за горами?
Зміцнення позицій йде повним ходом і головним чином за рахунок повного розвалу позицій опонентів. У недавно представленому звіті американських юристів йдеться про шість випадків нецільового використання бюджетних коштів. Перший стосується придбання Міністерством з надзвичайних ситуацій 27 автомобілів Renault Master за завищеними цінами. Ще один пов'язаний із закупівлями цукру Державним комітетом матеріального резерву. Мало того, що продукт також купували за високими цінами, так ще й протягом півроку після проплати цукор не надійшов у резерв.
Звернули увагу експерти на використання попереднім українським урядом, грошей, отриманих в рамках Кіотського протоколу. Мова йде про суму в 320 мільйонів євро, отриману від продажу Україною квот іншим країнам на викид парникових газів. Ці кошти повинні були залишатися недоторканими, але левову частку з них перерахували до Пенсійного фонду.
До колишнього керівництва міністерства охорони здоров'я також виникли питання. Експерти виявили кілька фактів придбання вакцин, медичного обладнання та автомобілів через низку фірм-посередників за завищеними цінами.
І останній випадок стосується фінансування попереднім урядом програми реєстрації прав власності на земельні ділянки. Гроші на неї були виділені без необхідного затвердження з боку парламенту.
З деяких із цих справ, як повідомили юристи, вже навіть ідуть якісь судові слухання. Про них відомо тільки те, де вони географічно проходять - Лондон і штат Орегон, США. І все! Ні назви судів, ні хто є учасниками цих процесів, не називаються. Так само як і сума, яку американці отримали за свою роботу.
Свої справи вирішують за рахунок українців
Представник фірми Trout Cacheris Плато Качеріс підкреслив, що його гонорар і гонорар його колег на порядок менше вкраденого, а також відіслав журналістів до уряду, мовляв, усі питання до Міністерства фінансів. Мінфін же, за словами депутата від БЮТ Сергія Власенка, заявив, що ця інформація являє собою комерційну таємницю, і відіслав, у свою чергу, ... до Trout Cacheris.
До речі, постанову Кабінету Міністрів про проведення аудиту щодо ефективності використання бюджетних коштів у 2008-2009-му роках і в першому кварталі 2010-го року було видано на початку травня. Практично відразу ж після цього в уряді почали готувати пропозиції щодо секвестру бюджету. З метою економії державних коштів.
Вже в липні президент підписав відповідний закон, згідно з яким витрати були урізані приблизно на 17 мільярдів гривень. Зокрема, заощадили на ремонті доріг - майже на 2 мільярди, а левова частка скорочень припала на Стабілізаційний фонд, з якого фінансувалися, зокрема, програми підтримки сільського господарства, забезпечення українців житлом, реформування комунальної галузі.
Але, оскільки влада разом з експертами мовчать, як партизани, то залишається тільки гадати - в якому місці відщипнули держбюджет заради того, щоб, як висловився президент "народ дізнався про своїх героїв".
За даними екс-віце-прем'єра бютівця Григорія Немирі, який посилався на інформацію американської газети Washingtonian, одна година Плато Качеріс коштує від 800 до тисячі доларів. Щоправда, як виявилося, це дані за 2007-й рік. Навіть якщо так воно і є, то, порахувавши кількість робочих днів і годин з травня по жовтень і помноживши її на тисячу доларів, отримаємо суму до одного мільйона доларів. Це гонорар тільки на одну людину з команди. Але перевірка ще не закінчена - вона триватиме ще кілька місяців.
Працюють професіонали
Чого не зробиш заради підвищення впізнаваності "героїв". Чиновники найняли дійсно висококласних фахівців. Але тільки з іншої сфери. Не аудиторської, а юридичної. Фірма Trout Cacheris, як сказано на офіційному сайті компанії, є дрібної юридичної конторою. Але в ній працює один з найбільш високооплачуваних та одіозних в США юристів - Плато Качеріс. Він брав участь у таких гучних справах, як Уотергейтський скандал 1972-го року, що призвів до відставки президента Ніксона, скандал 1986-го року Іран-контра з приводу звинувачень адміністрації Рейгана у сприянні нелегальному продажу зброї Ірану. Крім того, він був одним з представників Моніки Левінські у справі проти президента Білла Клінтона.
В українській справі на нього, ймовірно, покладена функція основного спікера. Що у Плато Качеріс виходить краще всього, судячи з проведеної презентації звіту про результати перевірки. Вся інформація була надана журналістам не до, а після презентації. Так що розпитати експертів нікому не вдалося.
Ще одна фірма, що займається оцінкою діяльності уряду Тимошенко, - Akin Gump Strauss Hauer & Feld, на відміну від Trout Cacheris, являє собою одну з найбільших у світі юридичних компаній. 14 філій по всьому світу і близько 800 юристів. Один з них, Марк Макдугал, зайнятий у цій справі, має за плечима багатий досвід федерального прокурора Департаменту юстиції США. Його спеціалізацією були звинувачення у фінансових махінаціях, корупції та відмиванні грошей, що теж дуже доречно.
І остання фірма Kroll Inc, яка, швидше за все, виконує всю чорнову роботу зі збору матеріалу - велика авторитетна консалтингова компанія, що базується в Нью-Йорку і спеціалізується на розслідуванні фінансових операцій ось вже більше 30 років. Як правило, її клієнтами є різні корпорації.
Політичний пінг-понг: БЮТ пропускає удар за ударом
У той час як з боку чинної влади відіграють респектабельні, хоч і сумнівні, "аудитори"-юристи, від табору БЮТ виступають втомлені і занадто засмикані виборчою кампанією люди. У всій цій ситуації, на думку Олексія Голобуцького, експерта Агентства моделювання ситуацій, президент і його команда виглядають більш виграшно. І це незважаючи на те, що перевірка проводиться виборчо - до уваги приймаються тільки дії уряду Тимошенко, а виборець розуміє, що за великим рахунком нічого нового він не дізнався.
"Нечесні тендери і розкрадання бюджетних грошей - це звичайна робота будь-якого нашого уряду", - говорить політолог. Він упевнений, що цим звітом регіонали розраховували не стільки зіпсувати рейтинг опонентів, скільки ще більше посилити песимістичні настрої у суспільстві. "Це діє на явку виборців. Ті люди, які не хочуть голосувати за регіони, після таких заяв не підуть голосувати і за опозицію. Мовляв, яка різниця - всі ви одним миром мазані".
Василь Стоякін згоден, що сьогодні практично на кожного чиновника - колишнього або нинішнього, без різниці - можна при бажанні знайти компромат. Навряд чи влада поставила перед собою завдання вибити з лав опозиції конкретних людей. "Скоріше, мова йде про політичний план максимально дискредитувати найбільшу опозиційну силу, оточення Тимошенко і її саму. Показати, що в її оточенні є якщо не представники сексуальних меншин, то вже точно злодії і розбійники", - вважає експерт.
Тимошенко ніхто не чіпатиме
Опитані нашим порталом експерти впевнені, що малоймовірно, щоб влада намагалися сьогодні посадити лідера однієї з найбільших опозиційних політсил. Якщо говорити про конкретні факти, представлені у звіті, то, за словами Олексія Голобуцького, мова йде про колективні рішення. Можливо, що тут будуть нести відповідальність колишні міністри, але навряд чи екс-прем'єр-міністр.
Олексій Гарань, директор Школи політичної аналітики, професор політології НаУКМА, підкреслює, що основною метою нинішньої влади є, можливо, залякати в першу чергу той бізнес, який підтримував попередню владу і продовжує залишатися на боці опонентів регіоналів. Тому політолог переконаний, що найближчу до Тимошенко фігуру Олександра Турчинова максимум продовжать далі періодично викликати в СБУ на допити, а щодо лідера БЮТ нічого робити не стануть, обмежившись пропагандистськими заходами.
Тому що зачепати її у цій ситуації буде собі дорожче. За словами експерта Українського незалежного центру політичних досліджень Юлії Тищенко, в такому випадку в опозиції з'явиться привід заявляти про переслідування та інтерпретувати події як факт тиску.
"Якщо говорити про якихось нові кримінальні справи, то, за великим рахунком, сьогодні діюча влада розуміє, що теоретичні справи Тимошенко або Турчинова - це буде яскравим лакмусом політичної поведінки не тільки для України, але і для Заходу. І цей чинник є своєрідним запобіжником для порушення нових справ ", - зазначає Юлія Тищенко.
Однак, у випадку особливо гострої необхідності, зробити це буде досить просто. З огляду на останні зміни в законі про судоустрій, на сьогоднішній день "практично будь-яку людину можна звинуватити, кинути до СІЗО на етапі дізнання, вибити необхідні свідчення і засудити надалі. Судова та правоохоронна системи є жорсткими інструментами тиску" - говорить Володимир Застава, експерт Київського інституту проблем управління імені Горшеніна.
У цьому плані досить показова справа з "РосУкрЕнерго", в якій Діденко і Макаренко, на думку фахівців, є заручниками ситуації. Незважаючи на те, що Міжнародний арбітражний трибунал Стокгольма ухвалив рішення на користь "РосУкрЕнерго", цього недостатньо для повернення компанії газу і виплати неустойки. Для цього потрібно, щоб когось засудив український суд. Чим він, власне, і займається.
Реалії складаються таким чином, що сьогодні суди все більше працюють як за командою і претендувати на неупереджений розгляд справи може тільки великий оптиміст. У той же час Україні гостро не вистачає саме міцної незалежної судової гілки влади, яка б змусила чиновників нести відповідальність і відстоювати державні, а не особисті інтереси на держслужбі.
Світлана Сугак
За матеріалами:
Фiнансовий Захист
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас