Американські вчені пояснили дивний союз зірки і чорної діри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські вчені пояснили дивний союз зірки і чорної діри

986
Учені з Північно-західного університету в американському штаті Іллінойс змогли пояснити розвиток унікальної зоряної системи, що складається з масивної зірки і чорної діри, які розташовані надзвичайно близько один від одного.
Як повідомляється в прес-релізі університету, ця подвійна система М33 X - 7 складається з тьмяної зірки, маса якої в 70 разів перевищує сонячну, і чорної діри, вага якої дорівнює масі 16 Сонць. Ця рідкісна система була виявлена в 2007 році. На думку учених, вона має ряд дивацтв: чорна діра розташована занадто близько до зірки. Крім того, остання є надзвичайно тьмяною для своєї ваги.
Дослідники припустили, що спочатку система складалася з двох зірок, що обертаються одна навколо іншої. Більше світило постійно розширювалося, і, оскільки відстань між зірками була невелика, менша зірка отримала частину матерії свого великого "побратима". Останній же згодом перетворився на чорну діру. І відстань між зірками при цьому ще більше скоротилася внаслідок гравітаційних взаємодій.
Учені відзначають, що зірка в системі М33 X - 7 повинна мати незвичайні властивості, адже вона отримала матерію унікальним способом. Крім того, чорна діра, що знаходиться поруч, впливає на свого сусіда: вона змінює розподіл речовини в зірці, зокрема, всмоктує в себе розжарений газ, що викидається космічним об'єктом. Саме цим і можна пояснити дивну для зірки з такими параметрами тьмяність.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас