Українці перетворюються на націю стукачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці перетворюються на націю стукачів

Казна та Політика
4167
2010 році у нас масово розвинувся такий сегмент боротьби з конкурентами, як скарга в податкову. Підприємці вважають, що вони і суперника усунуть, і від зайвих перевірок позбудуться.
Обивателі, приватні підприємці та крупні бізнесмени почали активно співпрацювати з фіскальними органами, охоче інформуючи про відомі їм факти несплати податків сусідами, конкурентами та колегами по бізнесу. У ДПАУ визнають, що причиною таких звернень найчастіше є банальна заздрість чи бажання за допомогою податкової насолити конкурентам. Хоча й не заперечують, що допомога населення допомагає їм у наповненні казни.
Як стукають там
У розвинених країнах інформування контролюючих органів про несплату податків та інші правопорушення, які стали відомими інформатору, вже давно стало нормальною практикою. Причому в більшості держав таке нашіптування заохочується грошовими преміями. У Великобританії вирішили піти ще далі. Там громадян активно спонукають стукати один на одного, використовують для цього сучасну техніку і видають премії за якісні доноси. У країні навіть з'явився цілий бізнес – донеси на людину і отримай за це гроші. Бізнес організований місцевою компанією Internet Eyes, чий головний офіс розташований в графстві Девон. Компанія пропонує людям відчути себе охоронцями у магазині. На персональні комп'ютери охочих заробити громадян починає транслюватися потокове відео з прихованих камер спостереження, встановлених у цих торгових залах. Добровольці повинні вистежувати злодюжок, які крадуть товари, і стукати куди слід. Як тільки охоронець-волонтер помітить на моніторі свого комп'ютера злочинця, він відправляє спеціальне тривожне SMS-повідомлення, яке пересилається системою Internet Eyes в магазин.
За кожного спійманого злочинця позаштатному охоронцю буде перераховвнв чимала премія в 1 тис. фунтів стерлінгів ($ 1,6 тис.). Автори ідеї запевняють, що створили ідеальну систему для власників магазинів, яким не по кишені тримати великий штат співробітників служби безпеки. А плата за подібний сервіс для них досить низька - всього 75 фунтів ($ 120) на місяць. Добровільних охоронців у Великобританії набралося більше тисячі, і вони вже рапортували про 135 випадків, які їм видалися порушенням закону. Всі повідомлення від них приймаються на умовах повної анонімності.
Як стверджують у центральному апараті ДПАУ, саме в нинішньому році громадяни стали проявляти підвищену свідомість, завдяки чому суттєво зросла кількість звернень, в яких міститься інформація про факти ухилення від оподаткування. Фіскали воліють не говорити, скільки конкретно отримують подібних повідомлень, але уточнюють, що в поточному році листи такого роду склали близько 10% від усіх звернень громадян та підприємств, що надійшли до податкових органів.
Причому практично в усіх випадках, де перевірки за сигналом уже закінчені, факти, викладені у зверненні, підтверджуються, що дозволяє податковій донараховувати суми податків, стягувати штрафи і пеню. Як повідомив директор департаменту масово-роз'яснювальної роботи Державної податкової адміністрації Віктор Косарчук, співробітництво свідомих громадян з податковою активізувалося з березня, коли податківці почали проводити операцію "Бюджет", суть якої полягає у виявленні схем мінімізації податків, у тому числі і завдяки більш ретельному вивченню "сигналів з місць". За його словами, найактивніше співпрацюють з податковими органами жителі Києва, Хмельницької, Донецької та Дніпропетровської областей. Їх наздоганяють Одеська, Харківська області та Волинь. При цьому звернень із Хмельницької області цього року на 55% більше, ніж минулого. Суттєве зростання також зафіксовано у Сумській (+38,6%) і Луганській (+36,5%) областях. Левову частку приросту цих звернень становлять заяви про ухилення від сплати податків. У Дніпропетровській, Одеській, Херсонській та Івано-Франківській областях зросла кількість особистих прийомів керівництвом податкових органів бажаючих розповісти про відомі їм факти порушень податкового та трудового законодавства.
У розвинених країнах доноси в податкову - річ звичайна. Тамтешні інформатори, як правило, керуються досить благородними мотивами: коли всі сплачують податки, країна стає багатшою. Або міркують так: якщо хтось не платить податки, значить, його суму розподілять між іншими, і чесні заплатять більше.
Інша справа - наші інформатори: вони співпрацюють з податковою аж ніяк не з любові до батьківщини і турботи про бюджет і зовсім не за матеріальну винагороду. "Звичайному громадянину ми можемо сказати спасибі. Якщо ж це підприємець, то, звичайно, зайвий раз до нього інспектор ходити вже не буде. Але тільки за умови, що й сам інформатор працює в рамках податкового законодавства.
Правда, в період загострення кризи такі заяви часто використовуються як інструмент боротьби з небажаними конкурентами або розправи з неугодними бізнес-партнерами. Наприклад, у Кременчуці надійшла інформація про те, що якийсь великий завод використовує мінімізаційні схеми. Причому це повідомлення податкова отримала від постачальника комплектуючих, який працював із заводом через ланцюжок посередників. Сигнал про схему мінімізації податків подали підприємці, які напевно хотіли б працювати з цим заводом безпосередньо, але не змогли", - пояснив Косарчук. Втім, причини, що спонукали інформатора співпрацювати з податковою, мало цікавлять фіскалів. За чинним законодавством, подібне звернення є основою для проведення позапланової перевірки. І, як показує практика, закінчуються вони для підприємства штрафами і донарахуваннями податків.
Людей на співпрацю з податковою штовхають інші причини. Значна частина звернень від них інформує фіскалів про факти тіньової виплати зарплати. Як правило, такі звернення провокують самі роботодавці, які невчасно або не повністю розраховуються з персоналом. Зокрема, звичайною справою (особливо в кризу) стало звільнення співробітників без вихідної допомоги або з виплатою тільки офіційної частини зарплати. Крім того, свідомі громадяни стають для податківців добрими помічниками в пошуку дрібних порушень.
Наприклад, під час операції "Курорт", яка проводилася влітку цього року в курортних містах, саме таким чином у більшості випадків виявлялися громадяни, котрі не платили податки з доходів від здачі в оренду житла, а також підприємці, які без дозволів експлуатували атракціони, продавали неякісну їжу, які не мали документів на торгівлю алкогольною і тютюновою продукцією. "Часто ми виявляємо завдяки таким сигналам незаконно працюючі підприємства з оборотом в мільйони гривень.
Наприклад, в Харківській області завдяки скарзі одного з колишніх співробітників, якому при звільненні виплатили лише частину зарплати, ми виявили на занедбаному заводі, який входив колись до структури військово-промислового комплексу, швейну фабрику. При цьому, згідно з даними, внесеними у податкові бази, приватний підприємець, який керував цим бізнесом, нікого не наймав. Крім самих фактів ухилення від сплати податків, громадяни інформують податкову і про суть схеми.
Зокрема, в тому числі і завдяки таким повідомленням з початку року нам вдалося виявити понад 5 тис. схем ухилення від сплати податків, за рахунок чого бюджету додатково вдалося зібрати понад 16 млрд. грн., а це майже удвічі більше, ніж у минулому році. Кожен платник податків може перевірити будь-якого свого контрагента на сайті ДПАУ на предмет чистоти його податкової історії.
Наші контакт-центри за дев'ять місяців обробили майже 300 тис. повідомлень, що на 20% більше, ніж у 2009 році. Люди бачать, що почалася реальна робота, і стали більше довіряти податківцям", - запевняє Віктор Косарчук. Серед прикладів успішної роботи зі свідомими громадянами - виявлені схеми продажу автомобілів за заниженими цінами, місця масової "прописки" підприємств, цеху виготовлення ялинкових іграшок, тіньові операції із зерном і металобрухтом.
"Кількість скривджених підлеглих, які недоотримали зарплату в конверті, чи підприємців, які прибирають своїх конкурентів за допомогою податкової, в останні роки не дуже змінилася. Це невелике число зневірених людей. І факторів у економіці, які б сприяли сплеску кількості таких заяв, немає. Тому дані податківців про різке зростання доносів можуть бути просто звичайним дотягуванням плану роботи з населенням", - припускає податковий експерт Олександр Кірш. "Можливо, сплеск кількості доносів - результат зусиль податкової міліції, яка здійснює тиск на морально нестійких співробітників компаній. Вони цілком можуть залякати як вантажника, який взагалі ніяк не оформлений, так і менеджера, який керує значними фінансовими потоками. І той, і інший, побоюючись за свою долю, можуть написати заяву про існуючі в компанії порушення. Точно так само можна розмовляти і з підприємцями, щоб вони поділилися інформацією про контрагентів в обмін на спокійне існування", - вважає керуючий партнер адвокатської компанії" Соколовський і партнери "Владислав Соколовський. Як би там не було, але те, що українці вже починають упритул співпрацювати з фіскалами, залишається фактом. І якщо поки ефективно використовувати сигнали, що надходять (з донарахуванням податків), фіскали можуть тільки стосовно юридичних осіб, то незабаром наявна в них інформація буде допомагати донараховувати податки і громадянам. Як пояснюють у ДПАУ, після проведення амністії капіталів уже неможливо буде пояснити наявність дорогого майна при маленькій зарплаті спадщиною, що дісталася від родичів.
Юрій Щербина
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас