Госсуд Києва підтвердив законність зміни Києвом керівництва "Київміськбуду" на зборах 5 жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Госсуд Києва підтвердив законність зміни Києвом керівництва "Київміськбуду" на зборах 5 жовтня

Казна та Політика
155
Господарський суд Києва визнав законними позачергові збори акціонерів АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" (Київ) 5 жовтня 2010 року, ініційовані Київрадою, на якій було обрано нове керівництво холдингу.
"Оскільки у позачергових загальних зборах акціонерів Акціонерного товариства холдингової компанії "Київміськбуду", яке відбулося 5 жовтня 2010 року, взяли участь акціонери (їх представники), які в сукупності володіють більш ніж 80% голосів, то такі збори за вимогами закону є правочинними, а враховуючи повноту повноважень загальних зборів акціонерів, всі рішення з питань порядку денного прийняті відповідно до закону, і підстави для визнання їх недійсними відсутні, що підтверджується матеріалами справи", - говориться в постановочній частині рішення суду, текст якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".
Суд постановив повністю відмовити у задоволенні позову про визнання даних зборів недійсним, поданого ТОВ "Фінансова компанія "ТЕКТ-Ріелті" (Київ).
У рішенні суду також наголошується, що твердження позивача, який посилається на повідомлення в ЗМІ про те, що на дані збори не було допущено кілька акціонерів, не знайшли підтверджень у матеріалах справи.
Як зазначив суд, той факт, що у зборах брали участь акціонери, що володіють більше 80% акцій холдингу, які одноголосно проголосували з усіх питань порядку денного, говорить про те, що "навіть в разі підтвердження фактів недопущення окремих акціонерів до участі в зборах, їх відсутність не могла вплинути, у тому числі істотно, на прийняті рішення з питань порядку денного".
Крім того, в постановочній частині суду говориться про те, що договір купівлі-продажу акцій "Київміськбуду" від 29 липня 2009 року є недійсним.
".Суд приходить до висновку, що проведення аукціону з продажу пакету акцій товариства в процесі приватизації на товарній біржі носило свідомо незаконний характер і було направлено на незаконне заволодіння майном територіальної общини міста Києва, а отже договір покупки-продажу акцій АТ "ХК "Київміськбуд" № Д-2009/07/29 від 29.07.2009 року є недійсним", - зазначив суд.
А оскільки за законодавством, нікчемний правочин є недійсним з моменту його здійснення, то Київрада, не дивлячись на укладення вищезгаданого договору купівлі-продажу, на 5 жовтня 2010 року була акціонером "Київміськбуду", якому належало більше 10% акцій і мала право скликати позачергові збори акціонерів.
Суд також відзначає, що Попов, який виконує обов'язки київського міського голови на період його відпустки з 19 липня по 2 вересня 2010 року, на законних підставах скликав позачергові збори акціонерів.
Разом з тим, в п'ятничному прес-релізі Київської міськдержадміністрації із посиланням на Попова наголошувалося, що місто і надалі відстоюватиме інтереси територіальної общини і наведе лад в госпдіяльності компаній. "Всі звинувачення відносно незаконності наших дій є безпідставними, оскільки на цьому тижні Господарський суд м. Києва визнав ініційовані київською владою позачергові збори акціонерів від 5 жовтня 2010 року незаконними, а 20 жовтня 2010 року визнав право власності територіальної общини на 80% пакету акцій компанії", - зазначив Попов.
Попов також повідомив, що глава правління холдингу Михайло Голіца вже підготував пропозиції по новому складу правління холдингу. "Я глибоко переконаний, що керувати стратегічно важливим для киян холдингом повинні професіонали. Тому подані пропозиції ретельно вивчаються і найближчим часом будуть подані на розгляд зборів акціонерів ХК "Київміськбуд", - додав Попов.
В той же час Голіца не прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" цю інформацію, додавши, що питаннями формування правління займається глава наглядової ради холдингу Єгор Русин. Агентству доки не удалося зв'язатися з Русиним.
ХК "Київміськбуд" створена на базі майна державної комунальної будівельної корпорації "Київміськбуд" в 1994 році шляхом об'єднання в його статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів.
Після зміни в керівництві Києва влітку 2010 року стало відомо про продаж містом в 2009 році своїх часток в холдингових компаніях "Київміськбуд" (80%), "Київводоканал" (25,464%), "Київгаз" (28,46%) і "Київхімволокно" (51%).
Все операції були здійснені за схожою схемою: на аукціонах через Українську універсальну товарну біржу (УУТБ), де покупцем виступила ФК "Новий регіон". Вже відомо, що у випадку з "Київміськбудом" і "Київгазом" торговець потім перепродав ці акції офшорним компаніям.
Генпрокуратура порушила кримінальні справи і оскаржила в господарському суді операції з продажу комунальних пакетів акцій. При цьому Госпсуд Києва 20 жовтня визнав право власності на 80% акцій АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" за територіальною общиною Києва. "Позов задовольнити частково: визнати право власності на 52,9 млн акцій АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд", що складає 80% акцій за територіальною общиною Києва, в іншій частині позову в частині визнання договору купівлі-продажу недійсним - відмовити", - сказала суддя.
В свою чергу ДКЦПФР почала перевірки ФК "Новий регіон", а також реєстраторів, що брали участь в операціях, в результаті яких було встановлено відсутність торговця за адресою реєстрації, а також відсутність його звітності.
Зараз місто зберігає оперативний контроль за "Київміськбудом".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас