На порятунку фінансового ринку США заробили 25 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На порятунку фінансового ринку США заробили 25 млрд доларів

Казна та Політика
507
Вашингтон отримав 25,2 млрд доларів від інвестування 309 млрд доларів в банки і страхові компанії. Такі результати дослідження власних аналітиків оприлюднило інформагентство Bloomberg.
Прибутковість таких інвестицій склала 8,2% протягом двох років, що значно перевищує показники інших джерел доходу (банківських вкладів, облігацій Мінфіну США, пайових фондів), зазначає агентство. ПрибутковішимиTARP виявилась лише скупка ф'ючерсів на золото і на фондові індекси.
Наразі компанії повернули державі близько 2/3 обсягу TARP. "З точки зору повернення грошей платників податків, TARP - дуже успішний проект, - заявив Bloomberg Тодд Петцель фахівець з інвестицій Offit Capital Advisors LLC, що управляє активами об'ємом більше 5 млрд доларів. - Але виплата банками коштів TARP створила приховані витрати держави. Ці витрати можуть виявитися більше отриманих доходів, а їх вплив на економіку бути тривалим".
Реалізація "плану Полсона" коштувала кар'єри безлічі американських політиків, зазначає агентство. Антикризові заходи викликають незадоволеність пересічних жителів США. На доказ цього агентство наводить результати соцопитування, проведеного в липні компанією Angus-Reid Public Opinion: 90% респондентів покладають провину за кризу на фінансові компанії.
На думку Петцеля, банки в змозі виплачувати TARP завдяки політиці Федрезерву: відомство Бена Бернанке кредитує банки під 0-0,25% (поточна величина ставки рефінансування), а вони, у свою чергу, видають позики споживачам в середньому під 5% річних. Мінфін США отримує гроші ФРС під 2,5%.
уряд США і Федрезерв узяли на себе вищі ризики, ніж здається на перший погляд, заявила в інтерв'ю агентству колишній керуючий директор Goldman Sachs (цей банк широко відомий на Уолл-стріт просто як "Фірма", The Firm) Наомі Прінс.
За її підрахунками, держава "вилила" в економіку США 19,4 трлн доларів, аби підтримати бізнес. Хоча деякі з цих коштів вже виведені з економіки, деяка їх частина буде втрачена, упевнена вона. Йдеться, зокрема, про сотні мільярдів доларів, витрачених на "порятунок" іпотечних гігантів Fannie Mae і Freddie Mac, сказала Прінс. "Фактично, це непрямі субсидії банків, - стверджує екс-банкір. - Тому доходи держави від TARP реальні лише якщо закрити очі на всі втрати".
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас