Україна не схвалює кліматичних змін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не схвалює кліматичних змін

Казна та Політика
411
Україна визначила попередню позицію, яку представить під час посткіотських переговорів у Канкуні наприкінці року. У Нацагентстві екологічних інвестицій повідомили, що країна не візьме нових зобов'язань зі зменшення емісії парникових газів і обіцяє зменшити викиди до 2020 року лише на 20% від рівня 1990 років. Якщо не буде підписаний новий документ, українська сторона запропонує продовжити дію Кіотського протоколу на п'ять років. Експерти вважають, що Україна могла б прийняти жорсткіші обмеження, але визнають, що до них доки не готова економіка.
Вчора Національне агентство екологічних інвестицій (НАЕІ) оприлюднило "Основні положення позиції України до участі в 16-й конференції сторін Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату", яка відбудеться в Канкуні (Мексика) з 29 грудня 2010 року по 10 січня 2011 року. За документом, копію якого має в своєму розпорядженні Комерсант-Україна, Україна має намір до 2020 року скоротити емісію парникових газів на 20% відносно базового 1990 року, а до 2050 року - на 50%. Ці ж зобов'язання українська сторона анонсувала ще в грудні 2009 року в Копенгагені.
В Канкуні делегація має намір відстоювати статус України як "індустріально розвиненої країни з перехідною економікою", що дозволить державі отримувати підтримку кліматичних фондів, створених розвиненими країнами. У Копенгагені розвинені країни обіцяли щорічно впродовж трьох років направляти більше $30 млрд на фінансування кліматичних проектів країн, що розвиваються. "Ми не готові стати учасниками фонду, оскільки Україна потребує серйозних інвестицій в енергозбереження. Тому основне навантаження із наповнення фінансових структур повинні узяти на себе багаті країни", - зазначив заступник голови НАЕІ Вадим Сидяченко.
Якщо країнам-учасницям Кіотського протоколу не удасться підписати нову кліматичну угоду, Україна виступить за продовження норм протоколу, що діє, на п'ять років. У НАЕІ вважають за необхідне знову затвердити 1990 рік базовим і перенести залишки вуглецевих одиниць на період дії нового протоколу. Згідно з позицією України, всі країни-учасниці повинні узяти на себе жорсткіші зобов'язання із дотримання вимог міжнародного моніторингу, процедур звітності і верифікації, а також вести національну інвентаризацію викидів. За словами пана Сидяченка, остаточна позиція країни буде затверджена в період з 8 по 12 листопада міжвідомчою комісією із забезпечення виконання Рамкової конвенції ООН.
На думку експертів, Україна повинна узяти на себе жорсткіші кліматичні зобов'язання. "Позиція України - одна із найбільш неконструктивних серед країн-учасниць. Зобов'язання України означають, що до 2020 року вона має намір збільшити емісію парникових газів до 80% до рівня 1990 років, тоді як зараз цей рівень не перевищує 45%, - вважає координатор програм зі зміни клімату Національного екологічного центру Кристина Рудницька.- Оптимальним рішенням було б стабілізувати об'єм викидів на рівні докризових років. Україна могла б без збитку для економіки до 2020 року зменшити викиди парникових газів на 55-57% від рівня 1990 років". Директор фонду "Carbon Investment Україна" Віталій Федорченко зазначає, що промислові компанії не готові істотно скорочувати викиди: "Металургійні і хімічні підприємства категорично проти жорстких обмежень. Бізнес доки не готовий вкладати до 20% доходів в енергозбереження".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас