"Ъ": Європарламент відклав заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Європарламент відклав заходи

Казна та Політика
278
Вчора в Страсбурзі Європейський парламент повинен був ухвалити планову резолюцію про ситуацію в Україні. Напередодні більшість фракцій ЄП зареєстрували компромісний проект документа з досить критичними оцінками ситуації в країні і лише група СД вимагала від ЄП відкласти його затвердження. Проте за ніч ситуація змінилася. "До нас приїхала команда українських дипломатів, які наполегливо лобіювали ідею, що перед місцевими виборами затвердження даної резолюції неприпустиме", - розповів співрозмовник у Страсбурзі.
До української делегації, що проводила бесіди з європейськими депутатами, увійшли Павло Клімкін (заступник глави МЗС), Костянтин Єлісеєв (представник України при ЄС) і Микола Точицький (представник України при Раді Європи). Українських лобістів підтримували депутати СД, що пояснювали, що до наступної сесії ЄП володітиме повнішою інформацією. "Ми зможемо зустрітися з міністром закордонних справ України, у нас будуть результати місії наших спостерігачів на місцевих виборах", - переконував колег з трибуни парламенту австрієць Ханнес Свобода (група СД).
Представники ЄНП, навпаки, вимагали негайного прийняття резолюції. "Давайте об'єднаємо зусилля в ім'я демократії! - переконував колег Міхаель Гахлер (ЄНП, Німеччина).- Ми повинні висловитися саме зараз, перед виборами. Адже у нас досить доказів масових випадків недопущення партій до участі!"
Після полудня питання поставили на голосування. Пропозиція відкласти розгляд документа на 10-11 листопада була підтримана з мінімальною перевагою - "за" висловилися 317 із 606 присутніх на засіданні. Київ відразу ж підтримав позицію ЄП. "Ми вважаємо рішення Європарламенту дуже мудрим, адже оцінки Україні потрібно ставити не до, а після іспиту (виборів)",- заявив на брифінгу керівник департаменту Євросоюзу українського МЗС Василь Філіпчук.
Варто зазначити, що рішення ЄП здивувало навіть дипломатів, що брали участь в переговорах. "Те, що парламент відклав резолюцію, стало для нас повною несподіванкою. Ми зробили все можливе, але чекали іншого рішення, - поділився один з українських співрозмовників.- Швидше за все, це результат впливу соціал-демократів". "Боюся, що не дуже мудра стратегія ЄНП і СД із підтримки партійних партнерів, 'Батьківщини' і Партії регіонів, призводить до того, чого ми дуже хотіли уникнути, - Європарламент імпортував політичні розбіжності з України", - сказав співрозмовник в ЄП.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас