ЄС взявся за наш газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС взявся за наш газ

Енергетика
884
На їх тлі плани "Газпрому" поглинути "Нафтогаз" стають менш реальними.
Єврокомісія прийняла пропозицію Києва провести зустріч Україна-ЄС-Росія для обговорення перспектив співпраці з транспортування російського газу та модернізації української газотранспортної системи. В українському представництві ЄК повідомляють, що переговори можуть відбутися 22 листопада під час саміту Украина-ЄС, однак дата ще буде уточнюватися.
Брюссельській тристоронній зустрічі будуть передувати непрості переговори глави українського уряду Миколи Азарова з його російським колегою Володимиром Путіним у Києві та засідання україно-російського комітету з економічної співпраці, які відбудуться на наступному тижні.
Тема енергетичної співпраці буде ключовою під час цих зустрічей. Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв учора відзначив, що сторони обговорять принципи газового ціноутворення та зміну формули розрахунку ціни на російський газ для українського ринку. А для Миколи Азарова один з головних пріоритетів - переконати Москву, що Україна надійний партнер у транспортуванні російського газу. "Зараз наша держава може гарантувати, що завжди буде надійним транзитером російських енергоресурсів у Європу",- відзначив він.
Але Володимир Путін переконаний у зворотному. Він вважає Україну найслабшою ланкою в схемі поставок російського газу на ринки країн ЄС. Ненадійністю України як транзитера блакитного палива російська влада і топ-менеджери "Газпрому" пояснюють своє прагнення отримати контроль над української ГТС або побудувати газопроводи в обхід української території. Мовляв, тільки в такому випадку Москва може гарантувати безперебійне постачання газу на європейські ринки. У Києві ж до цих ідей відношення неоднозначно, як і до ініціативи Володимира Путіна створити на базі активів "Газпрому" і "Нафтогазу" спільне підприємство.
Втім, внутрішньополітичні протиріччя не перешкодили минулого тижня уряду підтримати ініціативу глави Мінпаливенерго Юрія Бойко щодо внесення змін до закону про трубопровідний транспорт, щоб скасувати заборону на приватизацію та реорганізацію держпідприємств магістрального трубопровідного транспорту.
З одного боку, це підвищить для іноземних інвесторів привабливість проектів з модернізації української ГТС, а з іншого боку - допоможе "Газпрому" отримати над нею контроль. При цьому Микола Азаров уже не заперечує з упевненістю, що уряд виключає можливість передачі ГТС в активи майбутнього газотранспортного консорціуму. "Давайте не будемо забігати наперед. Поживемо - побачимо",- сказав він.
Однак експерти зараз радять не поспішати з висновками із приводу перспектив співпраці в газовій сфері між Україною та Росією, а також ЄС. "Перспективи визначаться 27 жовтня, коли Володимир Путін приїде в Україну. Російська сторона свято впевнена, що в остаточному підсумку НАК "Нафтогаз України" буде поглинений "Газпромом".
Але, якщо розглядати зміни в ст. 7 закону про трубопровідний транспорт, те все не так однозначно. НАК може бути розділений на три компанії, і "Газпрому" буде запропоновано зливатися із транспортуючої та перепідписати контракт із новою компанією,",- відзначив в інтерв'ю незалежний експерт Валентин Землянський, який був співробітник "Нафтогазу".
Питання отримання активів "Нафтогазу" актуальне для російської сторони також у контексті прагнення українського уряду укласти нові домовленості з газових поставок. Оскільки угоди, підписані торік Володимиром Путіним і Юлією Тимошенко, невигідні для українського ринку з погляду принципів формування ціни на блакитне паливо.
За словами Миколи Азарова, Україна продовжує переконувати Росію в необхідності перегляду умов діючих газових контрактів. "Моя позиція полягшає в тому, що не може довго працювати угода, яку одна зі сторін вважає невигідною. Я вважаю, що ми все-таки з Росією знайдемо спільну мову і домовимося",- сказав прем'єр.
При цьому він підкреслив, що домогтися перегляду умов угоди досить складно, оскільки вони надзвичайно вигідні російській стороні. "Росіяни тримаються міцно за угоду двома руками, але ми щораз переконуємо їх, що не може довго існувати угода, якщо одна зі сторін вважає її невигідною",- підсумував Микола Азаров.
Позиція ж російського уряду полягає в тому, що виконання нині діючих газових контрактів Україною повинно бути головним пріоритетом. Про це заявив міністр енергетики Росії Сергій Шматко. "Росія йде на розгляд українських пропозицій про зміну підходів у принципах ціноутворення на газ, з огляду на наполегливість української сторони, і об'єктивні економічні фактори. Однак, навіть зважаючи на те, що ми розглядаємо будь-які пропозиції, для нас пріоритетним є виконання українською стороною наявних газових контрактів",- підкреслив російський міністр.
Росія занадто незговірлива
Москва відмовляється йти на поступки в газових переговорах не тільки з Україною, але й з Бєларуссю. І якщо Києву Кремль ще не виніс остаточний вердикт, на яких умовах буде поставлятися газ із наступного року, то Мінськ уже почув остаточне "ні" від Володимира Путіна.
Російський прем'єр повідомив, що в газових переговорах Москва не відгукнулася на прохання Мінська знизити ціни на газ в 2011 р. і змінити умови діючих угод. "Ми домовилися про те, що в нас є діючий контракт, що буде працювати протягом усього 2011 р., і ціни на газ в 2011 р. повинні формувати виходячи із цього контракту",- сказав він.
На початку жовтня Мінськ оголосив, що чекає зростання вартості газу, який постачається з РФ, з початку наступного року до $210 за 1 тис. куб. м з нинішніх $185, а "Газпром" повідомив, що середня ціна газу для Бєларусі може скласти $220. Сторони не уточнювали, чи будуть названі ціни середньорічними або почнуть діяти з початку року. Цього року Бєларусь зберегла значні пільги при оплаті російського газу й купує його без сплати мит. Однак з наступного року країна повинна перейти на 100%-вую оплату газу.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас