Раді знову не вистачило грошей. Кабмін не скривдив своїх... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раді знову не вистачило грошей. Кабмін не скривдив своїх...

Казна та Політика
774
Уряд дуже перейнявся фінансовими негараздами Верховної Ради і збільшив на 4 млн. грн. витрати на її обслуговування. Може це й правильно - законодавці не повинні бути обтяжені різного роду грошовими проблемами, на їх совісті іншого роду архіважливі для країни справи.
Щоправда, останні роки з-під їх кнопки нічого путнього не виходило. Але очікування влади прийняття "доленосних" для країни законів найвищі. Очевидно через це, відповідно до постанови Кабміну (№1994-р “Про перерозподіл окремих бюджетних призначень, передбачених апарату Верховної Ради України на 2010 рік” від 20 жовтня), будуть перерозподілені держкошти, передбачені апарату ВР у межах загального фонду держбюджету.
Причому, що найбільше дошкуляє, скоротять витрати за програмою “Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України”, а збільшать витрати на програму “Обслуговування діяльності Верховної Ради України”. Залишається зрозуміти, що таке діяльність ВР, якщо не законотворча.
Вічно злиденні...
До речі, якщо зараз мова йде про перерозподіл коштів, то 14 травня п.р. парламент затвердив свій кошторис у розмірі 875,6 млн. грн., збільшивши його в порівнянні з 2009 роком на 135 млн. грн. Тоді лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов пояснив "підвищалівку" тим, що Рада врахувала рівень інфляції.
"Багато статей Верховної Ради фактично не фінансуються, і з деяких питань піде скорочення. І торік, і цього року бюджет відповідає тим потребам, які потрібні Верховній Раді", - сказав він. Він пояснив, що більша частина коштів парламенту йдуть на заробітну плату народним депутатам і утримання співробітників апарата, а також помічників депутатів.
"Абсолютна більшість грошей направляється в цю сферу. Дуже складна проблема - фінансування утримання будинків, розрахунки за енергоносії. Я не говорю вже про технічне забезпечення працівників депутатського корпусу", - відзначив нардеп. За його словами, зовсім невелика сума виділяється на відряджння та перельоти народних депутатів.
В той же час він відзначив, що в цілому з держбюджету на фінансування Верховної Ради виділено недостатньо коштів. "Але ми знаходимося всі в рівних умовах, якщо раніше збільшувалося фінансування дуже динамічне на Адміністрацію Президента, і на Кабінет міністрів, то цього разу це не простежується", - відповів Єфремов.
Тобто, зазначених коштів однаково не вистачило, і бідним депутатам прийдеться заощаджувати на законодавчих статтях, щоб хоч якось забезпечити своє існування. Залишається розібратися, у скільки обходиться народний обранець.
Скільки коштує творець законів...
Як писали ЗМІ, на зарплату парламентаріїв в 2010 році з бюджету виділене близько 104 млн грн. Середня зарплата депутата становить 17,4 тис. грн (оклад 6,1 тис. плюс надбавки та премії). Також законодавцям покладаються "оздоровчі" виплати. Їх розмір дорівнює двом зарплатам. Тобто, плюс ще 35 тис. грн. на рік.
Крім того, народні депутати отримують гроші на виконання своїх повноважень. Ця виплата залишилася на рівні минулого року - 17,4 тис. грн.
Збільшена сума бюджетних коштів на візити за кордон. Якщо торік на це виділялося 5,2 млн. грн., то в цьому - на 2 млн. грн. більше.
На обслуговування автопарку заплановано 36,3 млн. грн Це на 10 млн. грн. більше, ніж роком раніше. Половина зазначеної суми - зарплата водіїв. На покупку бензину і автозапчастин передбачена втроє більша сума, ніж роком раніше - 10 млн. грн.
Особлива стаття - будівництво та придбання квартир для депутатів - 4,2 млн. грн. Крім того, 35,8 млн. грн. піде на ремонт приміщень. Торік на ці витрати не було виділено ні копійки, що призвело до утворення великої заборгованості парламенту перед підрядниками.
Ще в статтях витрат Інститут законодавства - 8,8 млн грн, кримські санаторії, де люблять відпочити від справ праведних наші обранці - "Дюльбер" та "Нижня Ореанда" - 67,7 млн. грн., що на 1,5 млн. грн. більше, ніж торік. При цьому щорічно на відпочинок народних обранців у цих здравницях з бюджету буде виділятися 9 тис. грн. кожному.
Ось в принципі і усі державні витрати на парламентаріїв.
Про діри насущних...
А тепер трохи прояснимо ситуацію з іншими "не настільки важливими", як Рада, статтями витрат і прибутків.
Закон, що передбачає секвестр бюджету-2010, був прийнятий Радою в липні п.р. Його мета - скоротити дефіцит держскарбниці у виконання вимог Меморандуму про співпрацю з МВФ.
Документом заплановано скоротити витрати бюджету в порівнянні з прийнятим 27 квітня 2010 року державним бюджетом України майже на 18,35 млрд. грн., у тому числі: 8,75 млрд. грн. - витрати за рахунок Стабілізаційного фонду (галузеві та регіональні, у тому числі інвестиційні програми); 3 млрд. грн. - трансферти на покриття дефіциту Пенсійного фонду; 2 млрд. грн. - витрати спеціального фонду Міністерства оборони (за рахунок надходжень від реалізації надлишкового озброєння); 1,8 млрд. грн. - витрати на утрмиання і ремонт доріг загального користування; 1 млрд. грн. - капітальні витрати бюджетних установ; 0,9 млрд. грн. - витрати на погашення протермінованої заборгованості за електроенергію видобувних підприємств; 0,5 млрд. грн. - додаткові дотації з державного бюджету місцевим бюджетам; 0,05 млрд. грн. - економія витрат на проведення виборів Президента України; 1,35 млрд. грн. - зменшення дотації на одну корову - на 1 січня 2010 року.
Прошу вибачення за настільки велику кількість цифр, але без них картина не буде повною, особливо з урахуванням великої рогатої худоби.
І ще дещо про поганий. Standard & Poor's прогнозує до кінця 2010 року дефіцит держфінансів України на рівні близько 40% ВВП(!)
Як відзначив директор напрямку "Суверенні рейтинги" Standard & Poor's Френклін Гілл, "з огляду на очікуваний дефіцит у розмірі 5.5% ВВП за 2010 р., S&P вважає, що загальний державний борг України встановиться на контрольованому рівні 30% ВВП до кінця 2010 р. Державний гарантований борг, що включає борг Національного Банку України Міжнародному Валютному Фонду, становить близько 8%. Таким чином, загальні зобов'язання державного сектора перебувають на рівні трохи нижче 40% ВВП".
Залишилося ще додати, що дефіцит держбюджету, за даними Мінфіну, до вересня склав 44,3 млрд грн.
Витрачати навчилися на відмінно
А тепер зовсім свіжі дані. Як заявив голова ГоловКРУ Петро Андрєєв, під час аудиту стану національної економіки, що проводився за дорученням Президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова, виявлені порушення на 53 млрд. грн., з яких втрати фінансових і матеріальних ресурсів склали майже 30 млрд. грн.
З початку року з 10,7 тис. підприємств, організацій та установ, перевірених ГоловКРУ, порушення виявлені на 10,1 тис., або на 94% перевірених об'єктів.
При цьому фінансові порушення, зловживання державними коштами та факти корупції мали місце практично у всіх сферах економіки країни.
Протягом 2009 року запозичення, отримані від Міжнародного валютного фонду в розмірі 36,1 млрд. грн., були спрямовані урядом на забезпечення поточних витрат держбюджету, що є порушенням Бюджетного кодексу. Аналогічно були використані кошти, отримані від Міжнародного банку реконструкції й розвитку на підтримку рекапіталізації банківського сектора та реструктуризацію банків у розмірі 3,2 млрд. грн.
Крім того, не за цільовим призначенням були використані кошти, отримані від продажу квот за викиди парникових газів за Кіотським протоколом. Зокрема, експерти встановили, що частина цих коштів на суму 200 млн. євро була конвертована Держказначейством у національну валюту в розмірі 2,3 млрд. грн. і спрямована на єдиний казначейський рахунок, а надалі - на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду.
Державний борг України за 2009 рік виріс на 96,3 млрд. грн. і на 1 січня 2010 року склав 227 млрд. грн., що на 33,9 млрд. грн. перевищує межовий розмір держборгу, установлений законом про держбюджет-2009.
Інакше кажучи, на тлі зяючих фінансових дір країни і гаманців українців, які все більше убожіют, переживання щодо фінансового стану парламенту здаються недоречними. Залишається тільки дочекатися аудита діяльності нинішньої влади, що безсумнівно буде зроблений при зміні керівництва України. Якщо таке відбудеться...
Олена Бистрицька
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас