Догрались — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Догрались

1310
За підсумками вересня 2010 р. обсяг торгів фізосіб через систему інтернет-трейдингу скоротився на 16%, або на 113 млн грн., до 613 млн грн. Цікаво, що при цьому кількість фізосіб, підключених до інтернет-трейдингу, в цей період збільшилася на 11%, або на 375 осіб., до 3740 осіб.
Експерти пояснюють це тим, що новоспечені торговці не поспішають купувати акції, а вже встигли поторгувати на фондовому ринку громадяни прагнуть вийти з інвестицій без збитків. Це й не дивно, адже надії на стрімке і довгострокове зростання фондового ринку України не виправдалися.
"Клієнти, які прийшли на початку вересня і сподівалися на зростання ринку восени, зайняли вичікувальну позицію, - говорить Михайло Ройко, президент інвестфондів компанії з управління активами (КУА)" Амадеус ". - Клієнти-фізособи в основному купують акції тоді, коли ринок зростає. А на падаючому ринку ніхто купувати не хоче".
Відзначимо, що за останній місяць індекс українських акцій, який розраховує "Українська біржа", знизився на 8% і станом на 12 жовтня склав менше 1865 пунктів.
Жертви обвалу
Причину скорочення обсягів торгів через систему інтернет-трейдингу фондовики вбачають у тому, що багато торговців купили акції в березні-квітні поточного року, коли індекс "блакитних фішок" був на вищому рівні (2600 пунктів), ніж зараз. Згодом він обвалився на 41%, і 6 травня становив уже 1512 пунктів. Отже, фізособи, які вклали гроші в дорогі акції, тепер не можуть продати їх без збитку і змушені чекати кращих часів, щоб вийти з інвестиції.
"Гарний прибуток генерувалася трейдерами на зростаючому ринку (січень - квітень 2010 р.). Травневе зниження багатьох підкосило. На падаючому ринку непрофесіоналам заробляти дуже складно", - розповідає Тарас Кучер, старший менеджер департаменту продажів і роботи з інвесторами КУА "Кінто".
За словами фондовиків, травневий обвал ринку навчив трейдерів бути більш обережними при купівлі акцій. "У казки про те, що на торгівлі акціями через інтернет можна швидко розбагатіти, вже ніхто не вірить", - говорить Ройко.
Нагадаємо: починалося все досить оптимістично - з появою інтернет-трейдингу в березні 2009 р. приватні інвестори отримали прямий доступ до біржових торгів. І, треба сказати, вони дуже зацікавилися новими можливостями.
Оборот, генерований приватними вкладниками, зараз становить приблизно 40% від загального обороту "Української біржі". При цьому послуги інтернет-трейдингу надають 23 професійні торговці, в той час як в 2009 р. цим займалися всього 4 брокери.
Копієчка до копієчки
Хоча приватні інвестори зазнали збитків, брокери продовжують наполягати, що на активній торгівлі акціями можна заробити пристойні гроші.
"Трейдерам, які освоїли трейдинг досконало, вдається отримувати 200-300% річних", - запевняє Олександр Стародубцев, генеральний директор "Брокерського дому "Відкриття "(Україна)". Варто зазначити, що на практиці прибутковість трейдерів на біржі часто далека від названих показників. З 1 жовтня "Українська біржа" проводить конкурс серед фізосіб "Кращий приватний інвестор 2010 року".
У ньому беруть участь 184 особи. За результатами конкурсу (станом на 12 жовтня), всього 49 з них вдалося досягти позитивної прибутковості свого портфеля ЦП, при цьому прибутковість понад 1% продемонстрував 21 людина. У той же час 101 конкурсант має негативну прибутковість.
"Дуже малій кількості людей вдається відразу знайти свою стратегію і почати заробляти на активному трейдингу. Потрібен досвід", - пояснює Стародубцев.
Брокери зізнаються, що постійно залишатися з позитивною прибутковістю, і яка б ще й перевищувала темпи зростання біржових індексів, вдається одиницям.
"Як показує практика, на довгострокових періодах" побити "індекс досить складно", - говорить Владислав Ревчук, директор ТОВ "І-нвест". Частково це пов'язано з тим, що, прагнучи "переграти" його, інвестори йдуть на великий ризик.
"Щоб показати прибутковість більше індексу на даний момент, потрібно брати на себе дуже великі ризики. Наприклад, інвестувати більшу частину грошей в акції одного емітента. Іншого виходу немає, тому що на нашому ринку вибір цікавих паперів для інвестування обмежений", - зізнається Ройко.
Асортимент підкачав
Справді, майже всі інвестори скаржаться на дефіцит якісних ЦБ. І хоча зараз на біржі доступні для торгів через інтернет акції 38 емітентів, створити з них збалансований портфель дуже важко.
Річ у тім, що більша частина емітентів, що торгуються на біржі, демонструє збиткову діяльність, не виплачує дивіденди та не розкриває про себе інформацію, необхідну для прийняття інвестиційних рішень.
Акції ж тих емітентів, які хоча б частково відповідають вимогам нормального фондового ринку, коштують дуже дорого. Тому аналітики не рекомендують їх купувати.
Проблема вибору емітентів також у тому, що майже всі "блакитні фішки" в Україну - представники металургійної, гірничодобувної, енергетичної галузей, машинобудування. Без спеціальних знань і розуміння бізнесу цих підприємств нелегко прийняти правильне інвестиційне рішення. Тому непрофесіоналам інвестувати в умовах українського ринку дуже складно.
У той же час найприбутковіші українські підприємства сільськогосподарської галузі через інтернет на "Українській біржі" купити неможливо. Справа в тому, що акції українських аграрних підприємств торгуються на Варшавській, Лондонській і Франкфуртської фондових біржах, але не в Україні.
Прихований збиток
Варто зазначити, що частина того, що фізособам вдається заробити на торгівлі ЦП, "з'їдають" різні платежі за надання послуг інтернет-трейдингу. Зокрема, клієнт витрачається на комісійні брокеру, послуги зберігача, оренду програмного забезпечення, абонентську плату за використання електронно-цифрового підпису.
Середні по ринку комісійні брокеру (включаючи біржові) становлять 0,05-0,15% від суми угоди і 1 грн. - По одному контракту на ф'ючерсному ринку. Потім іде цілий перелік платежів: абонентська плата за торговий термінал Quik - 100 грн. на місяць; електронно-цифровий підпис - 96 грн. на рік; блокування та розблокування коштів на біржі - 15 грн. за операцію.
Також комісійні стягуються при використанні послуг маржинальної торгівлі. Перераховані вище витрати призводять до того, що часто фізособи витрачають більше грошей, торгуючи самостійно через інтернет, ніж якщо б вони користувалися послугами професійного брокера по телефону.
Чи то ще буде
Незважаючи на падіння обсягів торгівлі акціями через інтернет, фондовики вважають цю галузь перспективною. Бути оптимістами їм дозволяє досвід сусідніх країн, де обсяг торгів, що проводяться фізособами, перевищує обсяги торгів, що проводяться брокерами-юрособами.
"В Україні клієнти інтернет-трейдингу генерують не більше 40% обсягу торгів, у той час як у Росії та Польщі цей показник перевищує 50%, що цілком досяжно і для українського ринку в найближчому майбутньому", - зазначає Валентин Ковбасюк, керівник департаменту інтернет-трейдингу інвесткомпанії "Драгон Капітал". Крім збільшення обсягів торгів, фондовики сподіваються на значний приріст кількості клієнтів.
"На нашу думку, стратегічна модель розвитку даної послуги передбачає 250 тис. активних рахунків через 5-7 років", - запевняє Кучер.
Олег Ткаченко, голова правління "Української біржі"
- Головний фактор, що стримує розвиток фондового ринку, - це низька культура інвестування. Дуже мало людей знають, що в Україні можна торгувати акціями через інтернет. Часто громадяни плутають ForEx і фондовий ринок. Тому наше основне завдання - достукатися до людей, які мало знають про фондовий ринок.
Крім того, розвиток як інтернет-трейдингу, так і всього фондового ринку стримується недостатністю кількості ліквідних фінансових інструментів. Зараз через систему інтернет-трейдингу доступні 38 акцій і всього один ф'ючерс на індекс "Української біржі".
Щоб ринок був справді ліквідним, також потрібні "довгі" гроші, які можна отримати в результаті проведення пенсійної реформи. На мою думку, всі три проблеми потрібно вирішувати одночасно. Тільки таким способом можна забезпечити приплив грошей на фондовий ринок.
Микола Ковригін, керівник відділу маркетингу і продажів ТОВ "І-нвест"
- Існують три основні типи стратегій торгівлі: "дейтрейдинг", середньострокова торгівля і довгострокове, або накопичувальне, інвестування. Суть "дейтрейдингу" в тому, що торговець тримає у себе акції не більше одного дня і ловить коливання цін на акції протягом дня.
Такі торговці можуть здійснювати лише кілька сотень операцій на день і заробляти на різниці вартості акцій за лічені хвилини і навіть секунди. Відсоток прибутку від угоди невеликий, але він компенсується великою частотою угод. З появою ф'ючерсів та збільшенням ліквідності на "Українській біржі" "дейтрейдинг" стає реальним, тоді як кілька років тому в Україні про таке не можна було і мріяти.
Проте найбільш поширена середньострокова торгівля з горизонтом інвестування - від декількох днів до декількох місяців. При виборі цієї стратегії трейдеру достатньо приділяти торгівлі кілька годин на день.
Ганна Уляницька
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас