Дослідження: Українці можуть собі дозволити відкладати 508 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дослідження: Українці можуть собі дозволити відкладати 508 грн

1675
За результатами дослідження IMAS International, яке проводилось за підтримки Erste Group, 70% українців вважають заощадження важливими, що не істотно відрізняється від ставлення до заощаджень австрійців (76%) і чехів (68%).
Попри серйозне ставлення до заощаджень, 33% українців (і лише 5% австрійців і 4% чехів), які відкладають гроші, украй не задоволені кількістю коштів, яку можуть відкладати: 61% респондентів відкладають менше 550 грн. на місяць і лише 9% українців відкладає більше 1 100 грн. на місяць.
При цьому за словами Ангара Лехнера, автора дослідження і керуючого директора IMAS International: "В середньому українці можуть собі дозволити відкладати 508 грн. на місяць, що на 84 грн. менше, ніж за результатом дослідження у 2009 році. При цьому впродовж наступних п'яти років 33% українців планують відкладати більше і 45% думають відкладати стільки ж. Природно, що серед респондентів віком від 15 до 22 років відкладати більше в майбутньому планує 71% молоді". Відкладати більше або просто почати відкладати, українцям, в першу чергу, заважає хвилювання відносно інфляції, зниження купівельної здатності і знецінення гривні (83%). Українці більш ніж представники інших країн зберігають свої заощадження в готівці (47%), тоді як австрійці для заощаджень використовують ощадні книжки, ощадні рахунки і картки (83%) і лише 3% населення Австрії тримають заощадження в готівці, а чехи віддають перевагу вкладам у будівельних союзах (52%) і в середньому 28% мають готівкові заощадження.
Більшість українців (70%), як і інші європейці, відкладають для того, щоб мати фінансовий захист "на чорний день", тоді як лише 13% українців відкладають для старості: "Українці менше ніж їх сусіди думають про пенсійне забезпечення. Наприклад, в Австрії 49% і Чехії 79% респондентів відкладають для спокійного життя в старості, - зазначає Лехнер.- Українці частіше відкладають кошти на великі і не дуже покупки або ремонт (45%), на відпочинок (24%) або на покупки, які вони доки не можуть собі дозволити (24%)".
При цьому на тлі стабілізації економіки, вкладники замислюються не лише про "чорний день", але і починають знову цікавитися інвестиціями. Так, в 2010 році представники всіх країн позитивніше оцінюють можливість фінансових інвестицій. Більше 72% українців і 78% чехів позитивно або нейтрально відносяться до інвестицій до фондів, акцій, облігацій і т.ін. При цьому австрійці консервативніші відносно інвестицій, і трохи більше половини населення Австрії (54%) позитивно або нейтрально ставляться до фінансових інвестицій.
Дослідження проводилось у липні 2010 року в Австрії, Чехії і Україні серед жителів міст у віці старше 15 років.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас