Литвицький: Порада девальвувати валюту для України малопридатна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Порада девальвувати валюту для України малопридатна

Валюта
1148
Україні для підтримки своїх позицій на експортних ринках необхідно знижувати інфляцію, добиваючись реальної девальвації національної гривні зі збереженням її купівельної спроможності усередині країни, вважає керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Можна досягти ефекту реальної девальвації за рахунок зниження інфляції із збереженням купівельної спроможності гривні в країні", - сказав він, коментуючи думки експертів, які радять Україні в умовах валютних воєн, що розпочались у світі, також девальвувати свою валюту для підтримки експорту.
"Якщо ми підемо цим шляхом, то треба буде друкувати більше грошей і йти на ризик інфляції. Нам цей шлях не підходить", - пояснив В.Литвицький, зазначивши, що в країнах, що йдуть на девальвацію, своїх валют інфляція складає 1-2%, тому невелике її збільшення мало їм зашкодить.
Радник глави НБУ також зазначив, що девальвація гривні призведе до подорожчання імпорту, до вартості якого чутливі українські експортери.
"А що для нас підходить? - Треба зменшувати інфляцію, тоді в реальному вираженні курс гривні ослабиться. Якщо хочемо підтримати експорт, то треба знижувати інфляцію", - сказав В.Литвицький.
Як повідомлялося, інфляція в Україні за 9 місяців 2010 року склала 7,4%, а в річному вимірі - 10,5%, тоді як офіційний курс гривні до долара за 9 місяців зміцнився на 0,9%, а за 12 місяців - на 1,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас