ГоловКРУ виявило нецільове використання коштів у "Родовід Банку", "Укргазбанку" та банку "Київ" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГоловКРУ виявило нецільове використання коштів у "Родовід Банку", "Укргазбанку" та банку "Київ"

Казна та Політика
1568
Головне контрольно-ревізійне управління (ГоловКРУ) під час аудиту національної економіки, розпочатого в березні 2010 року, виявило нецільове використання коштів у "Родовід Банку", банку "Київ" та "Укргазбанку", в капіталізації яких брала участь держава. Про це заявив голова головКРУ Петро Андреєв.
У ПАТ "Родовід Банк" були виявлені порушення і недоліки на загальну суму 22,6 млрд. грн. Зокрема, в 2009 році банк безпідставно списав з балансу заборгованість із виданих кредитів і нарахованих на них відсотків на суму 3,535 млрд. грн., а також перерахував кошти юридичній фірмі за надану правовою допомогу в сумі 301,6 млн. грн., що призвело до збитку 3,837 млрд. грн., при цьому з іпотеки було безпідставно виведено ліквідне майно позичальників вартістю 10,8 млрд. грн. (готель, офісні та інші нежитлові приміщення).
За спільною постановою Кабінету міністрів і Національного банку України на баланс "Родовід Банку" були передані зобов'язання ТОВ "Укрпромбанк" із вкладів фізосіб на суму 6,8 млрд. грн. без передачі відповідних активів для їх покриття. Враховуючи, що в січні 2010 року НБУ прийняв рішення про ліквідацію "Укрпромбанку", що фактично зробило неможливою передачу таких активів, операція може призвести до отримання "Родовід Банком" збитків у вказаному розмірі. Крім того, банк уклав кредитні договори з двома товариствами на суму 323,7 млн. грн., які своєчасно не погашені, а відносно товариств судами прийнято рішення про їх ліквідацію, що може призвести до збитків на суму 213,4 млн. грн. Також банк перерахував 18,5 млн. грн. оренди за об'єкт, який не був придатний для використання за цільовим призначенням.
ГоловКРУ встановило порушення фінансової та управлінської дисципліни в ПАТ "Укргазбанк" на суму більше 2,8 млрд. грн. В результаті видачі 42-х кредитів без належного аналізу фінансового стану позичальників банк отримав 2,302 млрд. грн. збитку. Через придбання банком цінних паперів, емітент яких знаходиться в стані дефолту і не погашає власні облігації, банк отримав 7,2 млн. грн. збитку.
У ПАТ "АКБ "Київ" встановлено порушень на суму 815,7 млн. грн. Тимчасовий адміністратор банку уклав 3 договори міни, з яких отримано майно за завищеною вартістю, що призвело до створення штучної заборгованості перед приватними суб'єктами господарювання і втрати активів на суму 138,8 млн. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас