Аудит діяльності Тимошенко обійшовся у 10 мільйонів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аудит діяльності Тимошенко обійшовся у 10 мільйонів доларів

Казна та Політика
3444
Міжнародний аудит діяльності уряду Юлії Тимошенко обійшовся державі більш ніж в 10 мільйонів доларів, повідомляє в своєму ексклюзивному матеріалі видання "Дело". Ці гроші, як пише "Дело", Україна могла не платити, адже оприлюднені факти були раніше опубліковані правоохоронними органами.
Від 1000 до 1500 доларів на годину заробляли іноземні юристи, які проводили аудит фінансово-економічної діяльності уряду Юлії Тимошенко. Такі розцінки на послуги іменитих американських юристів назвали опитані "Делом" українські експерти.
Як розповів колишній заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, який займався питаннями представництва України в міжнародних судах, фірма Akin Gump Strauss Hauer & Feld Маrk, що брала участь в аудиті, входить до десятки провідних юркомпаній у США. Це автоматично означає максимально високий тариф на послуги її фахівців - до 1500 доларів на годину.
Народний депутат Сергій Власенко, який у минулому був партнером юридичної фірми "Магістр і партнери", підтверджує, що розмір гонорару іноземних юристів, чиї імена звучали у зв'язку з проведенням скандального аудиту, може складати 1000 доларів і вище.
Враховуючи терміни і роботу, яку виконувала іноземна команда, що складається із представників трьох компаній, її загальна винагорода склала не менше 10 мільйонів доларів
Разом з тим, зазначає видання, незалежно від розміру суми, заплаченої відомим юристам, можна стверджувати, що український уряд платив іноземцям за роботу, яка до них вже була виконана. Деякі з епізодів, вказані в результатах аудиту, були відомі давно (до укладення контракту про аудит з іноземними фірмами). Факти, оприлюднені найнятими юристами, ще з початку 2010 року знаходяться на розгляді українських судів. І вся інформація, яка вказує на злочинний характер дій окремих чиновників, була детально описана і знаходилась у відкритому доступі.
Як зазначається у звіті компаній-аудиторів Akin Gump Strauss Hauer & Feld Маrk, Kroll, Inc. і Trout Cacheris, PLLC, їх робота в Україні тривала з 18 травня по 15 вересня 2010 року. Це означає, що найняті урядом Азарова експерти займалися аналізом діяльності Кабміну Тимошенко 86 робочих днів. При восьмигодинному графіку кожен з найнятих юристів за час роботи в Україні заробив від 0,7 до 1 мільйона доларів (при тарифі 1-1,5 тисяч доларів). В той же час слід зазначити, що час роботи юристів не нормується, відповідно, час роботи міг бути більшим, а винагорода - більшою.
Точна кількість представників трьох іноземних фірм-аудиторів, що працювали в Україні, невідома, пише "Дело". Можна лише стверджувати, що їх було не менше восьми осіб. Такого висновку дозволяє дійти простий підрахунок. Як вказали самі аудитори в попередньому звіті, їм довелося проаналізувати 250 тисяч сторінок інформації. Для того, щоб просто прочитати такий обсяг даних, простій людині знадобиться більше 5,5 тисяч годин, або 2,5 років роботи при восьмигодинному робочому графіку п'ять днів на тиждень (за вихідні дані узяті наступні параметри: швидкість читання людини - 1500 знаків на хвилину, кількість знаків на сторінці - 2000). Проте в команди аудиторів в розпорядженні було всього 86 днів. Це означає, що для прочитання 250 тисяч сторінок за цей час необхідно було залучити мінімум вісім осіб.
Однак інформацію аудиторам потрібно було не лише прочитати, але і проаналізувати. Крім того, за підсумками роботи вони також написали звіт майже на 2000 сторінок (про це також було сказано представниками міжнародних компаній). Враховуючи все це, можна говорити про значно більшу кількість фахівців, задіяних у роботі. Загальні витрати на роботу такої команди при вказаних вище гонорарах складуть близько 10 мільйонів доларів. Хоча швидше за все, кількість юристів була набагато більшою і витрати на їх роботу були вищими. "Думаю, йдеться про декілька десятків мільйонів доларів", - дає свою оцінку Сергій Власенко. Депутат зазначає, що окрім заробітної плати, в бюджетні витрати України на проведення аудиту потрібно включити проживання, харчування, перельоти юристів, які зазвичай лягають на плечі замовника послуг.
Разом з тим, підкреслює "Дело", незалежно від розміру суми, заплаченої відомим юристам, можна стверджувати, що український уряд платив іноземцям за роботу, яка до них вже була виконана.
Так, наприклад, аудитори розслідували постачання автомобілів Renault Master для Міністерства із надзвичайних ситуацій. Як говориться у звіті, 27 машин було продано міністерству по 799 тисяч гривень кожна на загальну суму 21,5 мільйона гривень. При цьому ринкова вартість автомобілів складає 242 тисячі гривень. Подорожчання в 2,5 рази сталося за рахунок створення ланцюжка фірм-посередників, які були пов'язані з чиновниками МНС. Всі фірми, вказані в звіті аудиторів, і сумнівні схеми реалізації були описані раніше в матеріалах судових розглядів між держорганами і фірмами-посередниками. Вся ця інформація про хід судових розглядів знаходиться у відкритому доступі.
Аналогічний приклад видання наводить з ще одним епізодом - про закупівлю 22 тисяч тонн цукру Держрезервом. Згідно з висновками аудиторів, товар був куплений "на піку" цін в лютому цього року (держава заплатила 243 мільйони гривень.). Проте компанія-посередник "Гермес-трейд" на кінець серпня поставила державі із запланованого обсягу лише 5 тисяч тонн. У цій справі Держрезерв звернувся до суду ще в липні цього року - більш ніж за два місяці до публікації звіту міжнародних аудиторів. І практично вся інформація, яка вказана в звіті іноземних юристів, також була доступна громадськості.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас